Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

MONSTAT: NIŽA CIJENA STANOVA U NOVOGRADNJI

18.11.2020
image

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu iznosila je 876 eura i manja je 21,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazali su podaci Monstata.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori bila je 12,4 odsto manja u odnosu na drugi kvartal”, navodi se u saopštenju.

Statističari su naveli da je direktan uticaj na prosječnu cijenu kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu imalo učešće prosječne cijene kvadrata stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje, koje je u posmatranom kvartalu bilo značajno veće u odnosu na prethodno posmatrane periode.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u trećem kvartalu iznosila je 1,1 hiljadu EUR, u primorskom regionu je iznosila 1,41 hiljadu eura, u središnjem 515 eura, dok je u sjevernom 603 eura”, navodi se u saopštenju.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće tih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća”, objasnili su statističari.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u trećem kvartalu iznosila je 1,11 hiljada eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja bila 492 eura.