Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ODRŽAN ONLINE ČAS ACCESS PROGRAMA STEJT DIPARTMENTA U NIKŠIĆU

14.06.2020
image

Polaznici English Access Programa Stejt Dipartmenta iz Nikšića su usled pandemije izazvane virusom Covid-19, nastavili realizaciju časova preko Zoom platforme i Google učionice.

Tokom časa realizovanog u subotu 13. juna 2020. godine učenici su imali izuzetnu priliku da razgovaraju sa ambasadorkom SAD u Crnoj Gori, g-đom Judy Rising Reinke na temu Medijska pismenost i štampani mediji.

Njena ekselencija je na času govorila koliko je medijska pismenost važna u 21. vijeku, o štampanim i elektronskim medijima u Sjedinjenim Američkim Državama i slobodi govora koju garantuje prvi amandman Američkog ustava.

Nakon uvodnog dijela diskusija se nastavila u grupama gdje su svi učenici imali priliku da se obrate ambasadorki i postave pitanje na koje su željeli da saznaju odgovor. Tokom diskusije upoređivali su novine u Americi i Crnoj Gori, govorili o prednostima i nedostacima štampanih i elektronskih medija, na koji način i zašto je veoma važno prepoznati lažne vijesti, a riječi je bilo i o slobodi medija u obje zemlje.

Diskutujući sa ambasadorkom o veoma važnoj temi današnjice učenici su pokazali izuzetno razvijene vještine kritičkog razmišljanja, prosuđivanja i zaključivanja. Pokazali su da znaju koliko je važno razumjeti poruke medija, kao i sva značenja koja iz njih proizilaze.

Podsjećamo da Stejt dipartment putem Access Programa obezbjeđuje stipendije za dvogodišnji program besplatnih časova engleskog jezika. Program finansira Vlada SAD uz podršku Ambasade SAD u Podgorici, a sprovodi Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM.