Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PKCG: UGOSTITELJI DISKRIMINISANI, NASTAVITI SA SUBVENCIJAMA

13.09.2021
image

Nove epidemiološke mjere negativno će uticati na poslovanje ugostitelja i Ministarstvu zdravlja se predlaže da sagleda mogućnost njihove izmjene, saopšteno je na sjednici Grupacije ugostitelja Privredne komore Crne Gore.

Kako je saopšteno iz PKCG, pored aktuelnih epidemioloških mjera, na sjednici su razmotreni rezultati i izazovi ljetnje sezone i stopa PDV-a u ugostiteljstvu.

Sekretarka Sanja Marković je ukazala da privreda nije bila, u mjeri u kojoj je to trebalo, konsultovana prilikom donošenja epidemioloških mjera zbog čega će pojedine biti teško implementirati u praksi.

"Ocjena članova Grupacije je da su ugostitelji diskriminisani u odnosu na ostale djelatnosti u Crnoj Gori i dovedeni u neizvjesnost i krajnju neodrživost poslovanja, jer je samo zaposlenima u ugostiteljstvu potrebno da posjeduju: digitalni Covid sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom Covidu 19", saopšteno je iz PKCG.

Kako navode, uz hronični manjak radne snage u ugostiteljstvu, ovako sročene epidemiološke mjere dodatno
ugrožavaju poslovanje ugostitelja.

"Upravo je ovo jedna od mjera koja se ne može odmah implementirati. Trebalo je ostaviti rok zaposlenima u ugostiteljstvu da ispune ovaj uslov, smatra Marković.

Prema njenim riječima, ugostitelji su prepoznati kao jedini čiji zaposleni moraju imati Covid propusnice.

"Zdravstvene, epidemiološke mjere koje se donose ne smiju biti selektivne, moraju biti jasno definisane, razumljive, sa unaprijed određenim vremenskim rokom zbog prilagođavanja, te ih mora pratiti adekvatna ekonomska podrška privredi zbog poslovne neizvjesnosti. Stoga, prije donošenja epidemioloških mjera treba konsultovati poslovnu zajednicu i ostaviti dovoljno vremena za prilagođavanje i implementaciju", saopštio je predsjednik Grupacije Igor Vujošević.

Ugostitelji smatraju da svaka zabrana ili otežavanje rada, uvedena kroz epidemiološke mjere, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju ugostitelja.

"Potrebno je nastaviti sa mjerama podrške turističkoj privredi, posebno djelatnostima koje prati ograničenje rada ili smanjenje obima poslovanja nastalih uvođenjem epidemioloških mjera. Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih, treba sagledati mogućnost da se ponovo subvencionišu minimalne zarade zaposlenih u samoizolaciji ili oboljelih od Covid 19", zaključili su ugostitelji.

Oni su uputili apel svim zaposlenim u turizmu da pristupe masovnoj vakcinaciji.

"Jer samo na taj način čuvamo svoje i zdravlje gostiju i šaljemo poruku da smo sigurna i odgovorna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere" zaključuju ugostitelji.