Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PODSTICAJNIM MJERAMA OBOGAĆENA PONUDA RURALNOG TURIZMA

18.11.2021
image

Ministarstvo ekonomskog razvoja je u prethodnom periodu predstavilo niz mjera kojima se želi pomoći ruralni turizam, a sve u cilju diverzifikacije turističke ponude i što snažnijeg oporavka cjelokupne privrede, saopštavaju iz tog resora.

“Veliki uticaj pandemije doveo je ogromnih promjena u sferi putovanja koje podrazumijevaju i potpuno drugačije navike turista što je uticalo i na ponudu i potražnju u cijelom svijetu. Uzimajući u obzir sve veću potrebu za autentičnim, lokalnim iskustvom željeli smo da podstaknemo ljude širom Crne Gore da svoje resurse uobliče tako da služe u promociji naše zemlje, a ujedno im donose i prihode”, navode u saopštenju.

Tokom septembra raspisani su Javni pozivi koji se tiču Programa podsticajnih mjera u oblasti ruralnog turizma za 2021/2022. godinu i to u okviru tri mjere: organizovanje etno sajmova, razvoj inovativnih turističkih proizvoda u ruralnim područjima i unapređenje kvaliteta usluga i ponude u ruralnom turizmu.

“Nakon isteka roka obrađeno je 66 pristiglih prijava iz svih dijelova Crne Gore, a njih 38 je zadovoljilo tražene kriterijume čime su ostvarili novčanu podršku za realizaciju svojih projekta. U okviru mjere koja se tiče etno sajmova podržana su četiri projekta, za razvoj inovativnih turističkih proizvoda u ruralnim područjima podršku je dobilo devet projekata, a za unapređenje kvaliteta usluga i ponude u ruralnom turizmu podržano je 25 projekata”, saopštavaju iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Ističu da ovaj vid podrške predstavlja jedan od mehanizama kojima se radi na razvoju i unapređenju turističke ponude u ruralnim područjima što ima višestruke efekte, a prije svega motiviše ljude da se bave turizmom.

“Ukupna vrijednost podržanih projekata je 85.700.00 eura, a planirano je da se osim ovih mjera, radi u kontinuitetu na ravnomjernom razvoju turističke ponude Crne Gore, kao destinacije koja ima jednako šta da pruži i u priobalnom dijelu, ali i na kranjem sjeveru zemlje”, zaključuju u saopštenju.