Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PROIZVODNJA U ŽELJEZARI NEĆE POČETI SJUTRA, RADNICI ZABRINUTI

04.08.2021
image

Proizvodnja u Željezari Toščelik neće početi sjutra, kako je ranije najavljeno. Poslodavac je zaposlenima produžio plaćeno odsustvo do 5. septembra, a iz Sindikata ne očekuju početak proizvodnje do oktobra.

Rješenja o nastavku plaćenog odsustva radnicima su stigla na kućnu adresu, kazao nam je predsjednik Sindikata Željezare Toščelik, Željko Rabrenović, uz podsjećanje da je na sastanku u Ministarstvu ekonomskog razvoja bilo dogovoreno da odsustvo traje do oktobra kako bi se našao najbolji modus za pokretanje proizvodnje.

,,Iako je to načelno bilo dogovoreno, došlo je do trenutnog stanja. Poslodavci se nadaju da će se stanje u fabrici riješiti za ovih mjesec dana, u šta ja lično sumnjam, i nadaju se eventualnoj proizvodnji početkom septembra, ali ja nijesam optimističan“, kazao je Rabrenović.

Odlaganje početka proizvodnje i neizvjesnost oko sudbine fabrike razlog su za zabrinutost zaposlenih.

,,Radnici su zabrinuti za svoju i egzistenciju svojih porodica jer mi ne znamo šta će se desiti – da li će krenuti proizvodnja, da li ćemo raditi, zato je opravdana zabrinutost“, dodaje Rabrenović.

Željezara u stečaju privatizovana je 2012. uz brojna obećanja. Trebalo je da se u nove tehnologije ulože milioni eura. Govoreno je o proizvodnji 400 000 tona čelika, što je, kaže Rabrenović, zaposlenima i tada bila nerealna cifra, ali pisani trag ovih obećanja nikada nijesu vidjeli. Fabrika danas ima istorijski minimum zaposlenih, nešto iznad 260. Rabrenović tvrdi da su i plate na minimumu za uslove u kojima rade. Ipak, ne može da zamisli Nikšić i Crnu Goru bez Željezare.

,,Zašto dozvoliti da nam propada simbol grada, fabrika koja je istorijska, koja je podigla pola Crne Gore?“, pita se Rabrenović.

Podsjetimo, radnici su na odsustvu od marta. Kompanija Tosijali između ostalog, tražila je pomoć u vidu godišnjih subvencija 5-6 miliona za pokretanje proizvodnje, što je za Vladu tada bilo neprihvatljivo. Sudeći po voznom parku ispred upravne zgrade opravdanost ovakvog zahtjeva je upitna.