Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PROTEST BIVŠIH RADNIKA ŽELJEZARE: HOĆEMO OTPREMNINE, NEKO NAS JE IZBRISAO IZ ZAKONA

13.01.2022
image

Penzionisani radnici nikšićke Željezare okupili su se danas ispred Skupštine zahtijevajući da se uvrste u Zakon o obeštećenju bivših radnika rudarsko-metalurškog sektora, navodeći da ih neko diskriminiše.

"Obaviješteni smo da se neko drznuo da nas ne uključi u novi zakon o obeštećenju bivših radnika rudarsko-metalurškog sektora. Ne možemo da shvatimo da imamo problem kao radnici koji su radili od 35 do 40 godina na poslovima sa benificiranim radnim stažom, koji smo žrtve tranzicije i niza neuspješnih privatizacija. Otišli smo u penziju bez otpremnina od bivše firme Željezare i od države koja je bila vlasnik u drugom periodu o čemu svjedoče i naša rješenja", poručuju oni.

Ističu da pojedinima nisu još ni uplaćeni doprinosi, pa posjeduju privremena rješenja o penzionisanju.

Rješenja o penzionisanju smo dobili radi uvođenja stečaja 2011. godine. Ostali smo da radimo u teškim uslovima jer nismo imali uslov za penzionisanje do donošenja izmjena Zakona o penzionisanju 2015. godine.

Naglašavaju da već sedam godina traže otpremninu.

"Trpjeli smo prevare i diskriminacij, nadajući se da ćemo riješiti problem", kažu oni.

Danas su, kako dodaju, svjedoci, da neko hoće ponovo da manipuliše njima i nastavlja diskriminaciju.

"To nećemo i ne možemo dozvoliti. Stop diskriminaciji! Ukoliko se ne uvaži naš opravdani zahrjev, budite sigurni da nećemo sjedjeti skrštenih ruku. Već da ćemo u svojim poodmaklim godinama (65-70) znati da se izborimo za svoje", poručuju bivši radnici Željezare.

Naglašavaju da je veliki broj njih lošeg zdravlja i materijalnog stanja.

"Dovedeni smo do pozicije da moramo pružiti otpor svim mogućim sredstvima, pa i najradikalnijim. Rješavajte problem, ne nastavljajte sa diskriminacijom", poručuju oni.

Predstavnik radnika Željko Perović predao je na arhivi Skupštine zahtjev predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću da se nađe način da se isplate otpremnine za oko 60 penzionera.

Bivše radnike Željezare je podržao predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić koji je pozvao sve radnike i resorna ministarstva da zajednički na sastanku nađu rješenje.