Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PRVI PROJEKAT ZA EKONOMSKO DRŽAVLJANSTVO

14.05.2019
image

Ministarstvu održivog razvoja i turizma već je prijavljen jedan projekat za ekonomsko državljanstvo, a posebno raduje što je projekat na sjeveru Crne Gore, u Kolašinu, naveo je Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma na desetom festivalu investicija FREI 2019 koji se održava u Budvi.

Davidović je istakao da je javni poziv za projekte za sticanje ekonomskog državljanstva u oblasti turizma raspisan u februaru ove godine i da je otvoren do kraja 2021.

,,Od investitora se očekuje ispunjavanje strogih kriterijuma, prvenstveno veličine investicije, broja radnih mjesta i finansijske mogućnosti investitora da realizuje projekat. Biznis plan za ovakve projekte zahtijeva ozbiljne i opsežne primpreme, pa ne žurimo sa aplikacijama", naglasio je Davidović.

On je naveo da realizacija ovakvih projekata ne znači samo nove investicije, već nova znanja, ideje, nove partnere investitora, a možda i nove ponude u turizmu.

Iz Ministarstva turizma podsjećaju da projekti u oblasti turizma mogu biti hoteli sa najmanje 5 zvjezdica, 60 smještajnih jedinica i najmanje 80 novozaposlenih u primorskom regionu i Podgorici. Na sjeveru, potrebno je da hotel ima najmanje 4 zvjezdice, 35 smještajnih jedinica i 25 novozaposlenih. Minimalna vrijednost projekta na primorju i u Podgorici je 15 miliona eura a na sjeveru 5 miliona eura.