Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

U METALCU OČEKUJU NASTAVAK PROIZVODNJE

23.01.2020
image

Proizvodnja u nikšićkom Metalcu, koji posluje u sastavu češke firme Termochem, trebalo bi da počne 3. februara, jer to očekuje i poljski investitor za koga se odrađuje naručeni posao, saopštio je direktor fabrike, Živorad Krsmanović.

Novac za nastavak proizvodnje, kako je naveo Krsmanović, planiraju da obezbijede direktno od investitora za kojeg trenutno rade narudžbu.

“Zbog loše finansijske situacije matične kuce, dogovorićemo se da novac direktno ide Metalcu, a ne kao do sada preko majke firme, Termochema. Ako uspijemo u tome novac bi trebalo da pristiže od 26. januara, za šta imamo cijelu sedmicu da realizujemo”, kazao je Krsmanović.

On je precizirao da se konstrukcije koje rade trenutno ugrađuju u Litvaniji, a investitor je poljska firma i da su ovih dana dogovori o načinu isplate.

”Cilj svih tih sastanaka je da novac ide brže ka Metalcu i bez posredovanja matične kuće, a ne kao do sada da stigne u Prag posle 45 ili 50 dana, a kod nas tek poslije toga, zbog čega dolazi do kašnjenja”, objasnio je Krsmanović.

On je poručio da se maksimalno trude da prevaziđu nastalu situaciju u nikšićkom Metalcu.

Proizvodnja u Metalcu prekinuta je 27. decembra po nalogu uprave, a rok za nastavak rada do sada je nekoliko puta odlagan, zbog čega su se radnici u srijedu okupili ispred kapije fabrike, zahtijevajući odgovor o njenoj sudbini.

Radnicima nije isplaćen ni preostali dio oktobarske plate, kao ni, kako tvrde, doprinosi oko godinu, a u fabrici nema ni sirovina za rad.

Metalac, na koji je bio stavljen katanac do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem, pokrenula proizvodnju, otvorila vrata tržišta i zaposlila oko 100 radnika.