Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

VUKČEVIĆ: ZA PRVI TALAS POTREBA IMAĆEMO NA RASPOLAGANJU 120 MILIONA EURA

25.03.2020
image

Uzimajući u obzir pandemiju moramo voditi računa o snabdijevanju građana najvažnijim proizvodima, to je kazao direktor Investiciono razvojnog fonta Zoran Vukčević, predstavljajući korišćenje nove kreditne linije za podršku likvidnosti privrednicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Mikro i mala preduzeća moraju da budu sačuvana u ovim trenucima, jer su direktno ugrožena pošto trenutno ne obavljaju svoju djelatnost- to su ugostitelji, zanatlije, taksisti, frizeri, male trgovine.

"Za njih je omogućen kredit za likvidnost namijenjen za isplatu plata zaposlenima za naredna tri mjeseca. Krediti će se isplaćivati preko banaka tekućim računima preko banaka. Moramo biti svjesni da intenzitet uticaja na sva preduzeća nije isti. Neće svi imati istu mogućnost da amortizuju negativan uticaj“, naglasio je Vukčević.

"Nova kreditna linija- kreditna linija za preživljavanje. Prioritet je nabavka ljekova, medicinske opreme, sanitetskih vozila. Za ove namjene moramo imati sredstava. Zatim, proizvodnja, prerada i nabavka hrane, sredstava za higijenu", kazao je Vukčević.

Turizam je, ističe, ozbiljno ugrožen i tek ćemo sagledati posljedice u periodu pred nama.

„Ne postoji pravo na kredit, već je IRF u skladu sa realnom situacijom i potrebama donositi pojedinačnu odluku. Ovo nije vrijeme za preduzeća koje žele iskoristiti povoljne kredite za rješavanje problema iz prošlosti“.

Iznos kredita može biti do tri miliona, saopštio je Vukčević.

„Grejs period je do dvije godine, kamatna stopa 1.5 odsto. Kredit se realizuje elektronski. Molim Vas da razumijete ukupnu poziciju svih nas. Uradićemo sve što je u našoj moći da budemo na usluzi našim građanima i preduzetnicima. Za prvi talas potreba imaćemo na raspolaganju 120 miliona eura", kazao je Vukčević.

Naglasio je da će prioritet pri dodjeli kredita imati preduzeća za nabavku ljekova i hrane.