Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ZA ASISTENTE U NASTAVI 2,4 MILIONA EURA

30.11.2019
image

U osnovnim školama u Crnoj Gori angažovano je oko 330 asistenata u nastavi, za čije potreba se iz državnog budžeta godišnje izdvaja više od 2,4 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Oni su kazali da pristup asistenata u radu sa djecom uvijek zahtijeva unapređenje i stoga takve programe treba odobravati i podržavati.

“Trenutno su angažovana 333 asistenata u nastavi u prosjeku namjesečnom nivou, što je dakle evidentno povećanje, a za ove potrebe se godišnje izdvaja preko 2,4 miliona eura”, kazali su iz Ministarstva prosvjete agenciji Mina.

Iz tog vladinog resora su naveli da su ranijim izmjenama i dopunama Zakona o vaspitanju i obrazovanju djece s posebnim obrazovnim adekvatno regulisana njihova primanja, tako da sada imaju sva prava koja proističu iz radnog odnosa.

Zakonom su, kako su pojasnili, definisani uslovi koje asisitent mora ispunjavati da bi radio taj odgovoran posao.

“Centar za obrazovanje odraslih Gimnazije "Slobodan Škerović" prošle godine je licenciran za obuke za asistenata u nastavi. Obuka traje duže nego ranije, a vrše je licencirani nastavnici iz oblasti koje su povezane sa razvijanjem traženih vještina”, kazali iz tog resora.

Prema njihovim riječima, obuke za asistente su unaprijeđenje, traju 11 dana i obuhvataju 70 časova praktične i teorijske nastave.

“Za asistenta u nastavi razvijena je kvalifikacija, tako da sertifikat može steći svako ko smatra da će mu jednog dana biti od koristi. Naravno, izbor lica koja konkurišu, su nadležnost samih ustanova”, pojasnili su iz Ministarstva.

Ovo je, kako su istakli, program obuke odraslih kao i svaki drugi, koji podrazumijeva kvalifikaciju više u biografiji, a time i mogućnost prijave na konkurs za asistenta u nastavi.