Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

„ZLATNA GENERACIJA“ NIKŠIĆKE LIKOVNE SCENE

08.08.2018
image

Prošlo je 40 godina od osnivanja antologijske grupe „Generacija 9“. Naime, te 1978. mladi i izuzetno nadareni umjetnici iz Nikšića došli su na ideju da oforme likovni kružook u cilju promocije i afirmacije mladih talenata. Već krajem godine formiraju neformalnu likovnu koloniju čiji su članovi dominantno bili stvaraoci iz grada pod Trebjesom: Milovan Miki Radulović, Dragomir Cile Vušović, Rajko Todorović Todor, Branko Burić, Dušan Jeknić, Žarko Bjelica, Žarko Vojičić,  Dragan Karadžić i Stanko Zečevič.

Javnosti se predstavljaju kolektivnom izložbom u Beogradu aprila 1979., kada udruženje i zvanično dobija ime Generacija 9. Nazivu je kumovao poznati slikar Radomir Reljić, autor predgovora za katalog izložbe koja je u postavci imala radove devet umjetnika: Žarka Bjelice, Ilije Branka Burića, Stanka Zečevića, Dušana Jeknića, Dragana Karadžića, Milovana Mikija Radulovića, Nikice Raičevića, Branislava Bana Sekulića i Rajka Todorovića Todora. Izrazito naglašen talenat i ljubav prema umjetnosti, ispoljeni još u dječačkom dobu, odlučujuće su uticali na formiranje Generacije 9 i konačni ishod njihove borbe u ostvarenju profesionalnih ciljeva. Naime, školovanje na Srednjoj likovnoj školi u Herceg Novom bilo im je uskraćeno, jer je ustanova prestala da radi 1966. godine, a taj „hendikep“ nadomjestila im je Pedagoška akademija u Nikšiću.

Naredni zazov bio je Fakultet likovnih unjetnosti – Beograd. Uspjeli su, u konkurenciji više stotina kandidata, da se izbore za mjesto na toj prestižnoj visokoškolskoj ustanovi, steknu diplome i magistarska zvanja, a zatim, kao stipendisti, da usavršavanje nastave na akademijama širom Starog kontinenta. Ma kako zvučalo čudno, iz današnje perspektive, svi su se svojevoljno vratili u rodni kraj, željni da znanje i umjeće daruju sredini iz koje su potekli, da unesu novu energiju u „ uspavanu kulturnu zbilju“ i pokrenu inicijative od značaja za afirmaciju mladih umjetnika i umjetnosti uopšte. Tako su nastali “Nikšićki likovni susreti”, Manifestacija “Septembarski likovni salon mladih Jugoslavije” i Galerija “Forum”. Za relativno kratko vrijeme Grupa je stekla zavidnu reputaciju u zemlji i inostranstvu – posebno značajna, u nizu izložbi ovog likovnog kružooka tokom decenije njegovog djelovanja, je ona organizovana  u Jugoslovenskom kulturnom centru u Beču 1987. godine.

Osim kolektivnih, članovi Generacije 9 autori su više samostalnih izloži i dobitnici brojnih državnih i međunarodnih priznanja. Njihov zajednički i individualni doprinos na polju likovnog stvaralaštva suštinski je odredio tok i pravac razvoja crnogorske moderne umjetnosti, u kojoj  Nikšić, upravo zahvaljujući toj,„zlatnoj generaciji“, ima status  lidera.

Mina Gezović