Kultura

Vijesti iz kulture

LUČE U TAMI CRNE GORE AUTORA MILUTINA MIĆOVIĆA NA PODGORIČKOM SAJMU KNJIGA

LUČE U TAMI CRNE GORE AUTORA MILUTINA MIĆOVIĆA NA PODGORIČKOM SAJMU KNJIGA

12.05.2022 / 10:35

Književna zadruga Srpskog narodnog vijeća Crne Gore, na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja u Podgorici (Delta siti), organizuje predstavljanje knjige „Luče u tami Crne Gore“, autora Milutina Mićovića, u petak, 13. maja, sa početkom u 14 sati.

Za ovu knjigu pisac je dobio državnu nagradu „Miroslavljevo jevanđelje” za 2021. godinu.

O najnovijoj knjizi Milutina Mićovića na sajmu knjiga govoriće: dr Momčilo Vuksanović, jedan od tri izdavača knjige, književnik Budimir Dubak, profesor Veselin Matović, odabrane fragmente čitaće književnica Radmila Knežević, a voditelj programa biće književnica Milica Bakrač. Publici će se obratiti i autor.

Knjiga „Luče u tami Crne Gore“ do sada je promovisana u Beogradu, Podgorici, Budvi, Danilovgradu. U maju će se održati promocija u Nikšiću, a u narednim mjesecima u Pljevljima, Herceg Novom i drugim gradovima zemlje i regiona.

Urednik ove knjige, književnik Dragan Lakićević kaže: „Više decenija pesnik Milutin Mićović razmatra i osvetljava biće Crne Gore – nacionalno i moralno, pesničko i metafizičko, stvarno i moguće. Polazeći od istorijskih datuma do naših dana, od Petra I i Petra II Petrovića Njegoša do mitropolita Amfilohija, ovaj pomni i precizni analitičar prelistava složenu i mentalnu političko-psihološku mapu Crne Gore, sa njenim mnogim suprotnostima i dimenzijama. Zemlja pesnika u 20. i početkom 21. veka postala je poprište interesa i tragičnog udesa u kojem svetle luče pojedinačnih pregnuća, kao odsjaji čojstva i junaštva. Monumentalna sinteza kao dug ideji i žrtvi istorije.“

O Mićovićevoj knjizi, jedan od brojnih učesnika u njenim dosadašnjim predstavljanjima, književnik i filosof, dr Dragan Bojović ističe sljedeće: „Knjiga Luče u tami Crne Gore je svojevrsna hronika jednog oskudnog vremena propadanja, vremena obescjenjivanja i bagatelisanja svih vrijednosti, vremena ljudskog onečovječenja, vremena izdaje, ali i vremena pojedinačnih, individualnih podvigâ, koji su vanvremeni i svevremeni, i koji svojim zamahom svjedoče ono: „vjerujem, jer je apsurdno“ i onu, jednako zahtjevnu, „borbu neprestanu“ kojom biva „što biti ne može.“ Ova knjiga je, dakle, nastajala i uzrastala paralelno sa decenijama našeg unutrašnjeg bunila i samorazračunavanja, gdje je Crna Gora smišljeno i zavjerenički odsijecana od sebe, svojih korijena, svoga bića. Milutin Mićović znalački odgoneta sve ove pogubne bolesti naših crnogorskih podjela, našeg sebepreinačenja i sebezatiranja, nudeći jasan i nedvosmislen lijek u vraćanju njegoševskoj duhovnoj vertikali.“

Ova knjiga, kao što je šire poznato, uzbunila je, a možda i zbunila crnogorsku javnost, izavala napade i progone, ali i visoke riječi podrške i uvaženja Mićovićevog književnog djela. Očito da se podijeljena Crna Gora u njoj vidjela kao u ogledalu. Zasigurno da je ovo tek početak polemike koja će se ovoditi o ovoj knjizi i njenom autoru.

Milutin Mićović je dobitnik prestižnih nagrada i priznanja: Marko Miljanov, Miodrag Ćupić, Međunarodne nagrade Portile Poeziei (Rumunija), Nagrade biblioteke „NJegoš“ iz Peći, Ordena V. V. Bolotova (Rusija), Priznanja Saveza pisaca Rusije (2014), Ordena za podvižništvo u kulturi, Saveza Pisaca Rusije (2021), kao i Pečata Hercega Šćepana (Trg od ćirilice, Herceg Novi, 2021) i Miroslavljevo jevanđelje (državna nagrada) za 2021.

 
Podijelite na: