Kultura

Vijesti iz kulture

ORGANIZATORI SAJMA KNJIGA ŽALE ZBOG PROPUSTA, IZVINJAVAJU SE JEVREJSKOJ ZAJEDNICI

ORGANIZATORI SAJMA KNJIGA ŽALE ZBOG PROPUSTA, IZVINJAVAJU SE JEVREJSKOJ ZAJEDNICI

14.05.2022 / 16:33

Oraganizatori Međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici osuđuju proizvodnju i distribuciju pamfleta „Protokol Sionskih Mudraca“ koji se pojavio na jednom od štandova Sajma tokom prethodnih dana.


Sajam knjiga je već godinama mjesto susreta kultura i gradnje mostova, po tome prepoznatljiv u čitavom regionu. Tolerancija, kultura diijaloga i promocija različitosti su principi koji su utemeljili ovu kulturnu manifestaciju od samog početka.


U ime organizatora izražavamo žaljenje što se ovakva knjiga nemarom izlagača pojavila na jednom od štandova i upućujemo izvinjenje našim prijateljima iz Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i svim pripadnicima jevrejskog naroda. Ovaj propust je odmah ispravljen a organizator će uložiti dodatnu pažnju kako ne bi došlo do sličnog incidenta u budućnosti.
Sajam svake godine posvećuje značajan dio progama afirmaciji kulturne raznolikosti a jučerašnji Okrugli sto: „Građanska država i nacija, sekularna država i vjera“ započeli smo upravo čitanjem pisma uvaženog Vrhovnog rabina Crne gore gospodina Luciana Moše Prelevića koji je istakao da je dobro biti otvoren za dijalog „jer je to vrijednost i ključni elemenat za izgradnju dobrih odnosa unutar različitih grupa“.


Predsjednica Jevrejske Zajednice u Crnoj Gori Nina Ofner Bokan je u međuvremenu sa saradnicima posjetila Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja. Nju je prilikom posjete sa svojim saradnicima primo Predrag Uljarević direktor Sajma knjiga, vlasnik i direktor izdavačke kuće Nova knjiga.Tom prilikom su razgovarali sa organizatorima Sajma knjiga o događaju koji se desio. Jevrejska zajednica je iskazala puno razumjevanje za pomenuti propust koji se desio. U razgovorima je iskazana i puna spremnost za buduću saradnji kada je u pitanju gostovanje jevrejskih umjetnika i predstavlajnje jevrejske kultre na sedamanestom Sajmu knjige koji je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija i Crnoj Gori. Nova knjiga je izdavač koji od svih izdavača u Crnoj Gori ima najveći broj jevrejskih pisaca u okviru svoje produkcije.

 

 

 

Podijelite na: