Kultura

Vijesti iz kulture

MANIFESTACIJA KARNEVAL ROMANA U ZNAKU MIODRAGA BULATOVIĆA

MANIFESTACIJA KARNEVAL ROMANA U ZNAKU MIODRAGA BULATOVIĆA

26.05.2022 / 15:05

U organizaciji NB Njegoš, u Gradskoj kući počela četvorodnevna književna manifestacija "Karneval romana", u okviru koje će biti ustanovljena međunarodna nagrada koja će nositi ime Miodraga Bulatovića, predstavnika karnevalizovane književnosti i jednog od najprevedenijih crnogorskih i jugoslovenskih pisaca.

NB Njegoš, pored tradicionalnih nikšićkih književnih susreta i nedavno ustanovljenog jesenjeg sajma "Anderva buk" pokrenula je još jednu književnu svetkovinu, međunarodnog karaktera "Karneval romana". Prvi karneval posvećen Miodragu Bulatoviću, kultnom evropskom piscu, autentičnog izraza i naglašene subverzivnosti, čije su burleskne i fantazmagorične priče stvorile novi stil, ali i pridjev u našoj književnosti - Bulatovićevski, otvorio je Marko Kovačević, predsjednik opštine Nikšić.

"Ova značajna manifestacija afirmiše stvaralaštvo i ime Miodraga Bulatovića, čije je ime nepravedno zaboravljeno. On nije Nikšićanin, dolazi iz plemena Rovčani, ali tradicionalno, na crnogorski način, kako to mi znamo i umijemo, možemo ga povezati sa Nikšićem. Neko je rekao: stvarnost je stvarnija ako joj dodamo malo nestvarnog, ako imamo karnevalizovanosti i fantastike u umjetnosti, posebno u književnosti. Ako čitamo i pratimo ovakve događaje, onda ćemo moći bolje da spoznamo i načine šta je to stvarnost i to u onim njenim, dubinskim slojevima", istakao je Kovačević.

Manifestacija „Karneval romana“ obuhvataće predavanja i promocije o značaju i ulozi karnevalizovane književnosti. Direktorica NB “Njegoš”, Bojana Obradović, najavila je ustanovljenje nagrade koje će nostii ime Miodraga Bulatovića, književnika prepoznatog u svjetskoj karnevalizovanoj književnosti.

„Miodrag Bulatović je pisac čija epska imaginizacija obilježava drugu polovinu XX vijeka i zahvaljujući kojem je crnogorska karnevalizovana književnost prepoznata na svjetskoj književnoj sceni i zato organizator manifestacije JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić osniva priznanje „Miodrag Bulatović“ koje se dodjeljuje za epsku imaginaciju, prije svega najboljem romanu koji modeluje karnevalizovanu, grotesknu ili fantastičnu sliku svijeta i koji se odlikuje posvećenosti epskome, kao i estetskim vrijednostima koje su na nivou djela Miodraga Bulatovića, ili blizu tog nivoa.

Kako to obično biva, za dobrog pisca se veže i dobar žiri, pa će o nagradi poslije objavljenog konkursa odlučivati: prof. dr Petar Pijanović, prof. dr Boguslav Zjelinjski i mr Tamara Pejović Labudović, dok će naša gošća i ćerka Miodraga Bulatovića, Barbara Bulatović biti zadužena za svečano uručenje nagrade “ najavila je Obradović.

Barbara, kćerka Miodraga Bulatovića, gošća manifestacije „Karneval romana“, u kratkoj besjedi osvrnula se na odrastanje i razgovore sa ocem.
„Najvažnije što sam od oca naučila je kako slušati nekoga, da teram misao do tačke kada ti ne preostaje ništa drugo, osim da se smeješ. Naučila sam da nosim žeravicu i da je teram da postane vatra.“

O relativno plodonosnom, kvalitetnom i originalnom stvaralaštvu Miodraga Bulatovića, književnika, izuzetnog narativnog umijeća, autora osam knjiga i jedne antidrame, razgovarali su mr Tamara Pejović Labudović i prof. dr Petar Pijanović.

“Bulatović je vrlo zanimljiva književna pojava u našoj književnosti, bez predaka i potomaka. Ako korijene njegovog stvaralaštva pokušamo pronaći u našoj književnosti, rekao bih da ga možemo dovesti u vezu sa modernističkim djelima između dva svjetska rata. Dok u srpskoj književnosti i šire gledano, nemamo nekoga ko je na toj matrici stvorio književno djelo. Bulatović je veliki znalac evropske književnosti i na moderan način renesansni pisac, čije je djelo donijelo brojne inverzije. Osim NIN-ove nagrade nije dobio nijednu zanačajniju nagradu, što je jedna vrsta presedana jer Bulatović je kultni evropski pisac“, naglasio je, uz ostalo, Pijanović.

Moderatorka je bila Nina Marković. U okviru četvorodnevne manifestacije „Karneval romana“ biće održano predavanje „Invertovana slika svijeta“ prof. dr Tatjane Đurišić Bečanović i mr Tamare Pejović Labudović posvećeno Miodragu Bulatoviću, potom performans „Književnost pod maskama“ učenika gimnazije „Stojan Cerović“, zatim gostovanje književnika i profesora Zorana Živkovića i promocija romana Damira Karakaša.

Manifestaciju „Karneval romana“, u okviru programa Nikšićka kulturna scena, organizuje NB “Njegoš” uz podršku Opštine Nikšić.

 

Jovan Džodžo

Podijelite na: