Kultura

Vijesti iz kulture

DRUGI DAN MANIFESTACIJE KARNEVAL ROMANA OBILJEŽEN PREZENTACIJOM INSTALACIJA I PREDAVANJIMA

DRUGI DAN MANIFESTACIJE KARNEVAL ROMANA OBILJEŽEN PREZENTACIJOM INSTALACIJA I PREDAVANJIMA

27.05.2022 / 16:57

Drugi dan manifestacije ,,Karneval romana" obilježen je kratkom prezentacijom instalacija ,,Čuj“ i ,,Tri kritičara“ Barbare Bulatović i predavanjima prof. dr Tatjane Đurišić-Bečanović i mr Tamare Pejović-Labudović.

Barbara, kćerka Miodraga Bulatovića, kome je i posvećena ova manifestacija, umjetnica je koja je u lutkarstvu pronašla spoj svojih talenata.

Profesorica Bečanović objasnila je osnovne postulate karnevalizovane književnosti, čijem uplivu dugujemo raskošan talenat Miodraga Bulatovića. Njegov stvaralački postupak, osim karnevalizacije, definišu i poetizacija, simbolizacija i groteska.

Tamara Pejović-Labudović ističe da se inspirisana Barbarinim instalacijama, u prvom redu instalacijom ,,Čuj“, odlučila da govori o grotesknom uhu koje pronalazimo u Bulatovićevom romanu ,,Heroj na magarcu“ i koje je vezano za fenomen špijunaže.

Na osnovu svega što je rečeno, jasno je da je moćan stvaralački impuls koji je posjedovao Miodrag Bulatović zaslužan za to da je u kritici prepoznat kao jedinstvena pojava.

Vanja Damjanović

 

 

Podijelite na: