Kultura

Vijesti iz kulture

VLATKO STEFANOVSKI:BLUZ JE STANJE DUŠE I TIJELA

VLATKO STEFANOVSKI:BLUZ JE STANJE DUŠE I TIJELA

20.06.2022 / 11:25

U svojoj gitari tražim odgovore na sva ta pitanja - kazao je Stefanovski

Virtuoz bez konkurencije na ovim prostorima, Vlatko Stefanovski sa svojim triom zatvorio je prvo veče Fort bluz rok festivala koji se održava na nikšićkom Bedemu. Nastupili su nakon "kraljice" iz Memfisa, Barbare Blu, pa je, kako je Stefanovski kazao, bilo izlišno nakon fantastičnih bluz nota gostiju iz Amerike, svirati isto. Zato su počeli sa instrmental etno dzezom, pa "Vlatkovim orom", a onda su se do kasno u noć sa Tvrđave nizali zvuci poznatih numera kultnog benda ovog umjetnika "Leb i sol".

Festivali su najbolji, istakao je Stefanovski, ako su bluz festivali, a inače ta vrsta muzike je jedan od njegovih afiniteta, pa je 2008. godine snimio i jedan bluz album.

"Nikada me ne napušta ta želja za bluzom i rokenrolom. Bluz nije samo muzička forma, to je stanje duše i tijela", kaže jedan od najznačajnijih gitarista Jugoistočne Evrope.

Na redu "fjužn" album

Stefanovski je razmišljao o Konstrakti i njenoj numeri sa kojom je predstavljala Srbiju na ovogodišnjoj Evroviziji. Radikalno je krenula na pop kulturu u regionu, ukazala da postoji konceptualni art, nešto drugo od već odavno poznatog "turbo folka". Ona, ali i mnogo toga drugog navelo je ga je da razmišlja o svom "fjužn" albumu.

"Možda bi trebalo tako nešto napraviti, nadovezati se na neke moje početke. Već imam ime za sledeći album, ali vam to ne mogu otkriti. To ime povući će i materijal. Tačno znam šta treba raditi, šta je sledeći muzički izazov i avantura", najavio je Stefanovski

Prva inspiracija na bluz mu je engleski pjevač i gitarista Džon Mejl, a onda i "Stonsi" koji su, kako pojašnjava bili pod velikim uticajem starih majstora bluza.

"Erik Klepton je jedan od zaslužnih boraca za bluz, a i ambasador te vrste muzike. Mnogo toga nam je otkrio i pokazao, a onda sam ja sve što me je zanimalo čeprkao", otkrio je Stefanovski.

Protekle dvije godine pandemije korona virusa iskoristio je da stvara, a zbunjenost svime što se dešava ga je tjerala na autorstvo i dala mu kreativnost, ali i pokušaj da nađe smisao svemu.

"Upravo u tome je čar kreativnosti, da tražiš smisao, izvlačiš postojeće iz nepostojećeg. Živimo u prilično konfuznom vremenu, pod jednom smo medijskom agresijom. Ne znate više ko šta priča, objavljuje, a onda niti u šta vjerovati. U cijelom tom galimatijasu pokušavam da nađem neki smisao. U svojoj gitari tražim odgovore na sva ta pitanja", kazao je Stefanovski.

Kada bi se mogao vratiti nekoliko decenija unazad, a zbog svega što se danas dešava, zamolio bi "mladog Vlatka" da mu da neki savjet.

"Tad sam bio neustrašiv, drzak, prepotentan, nisam bio agresivan, ali jesam veoma ambiciozan. Nije bilo rampe za ono što sam htio da uradim, sve prepreke sam preskakao, tako sam se osjećao i tako sam i radio. Sad sam već veoma oprezan, sto puta mjerim svaku riječ i svaki ton", ispričao je umjetnik.

Kako je kazao, u vrijeme odmora sluša radio, ali je razočaran jer je sve manje dobrih zvukova koji se tu mogu čuti, pa se "okreće" starijoj muzici, poput "Led Cepelina" zbog kojih žali što je propustio da ih sluša uživo.

Izvor: Dan
Foto: Ž. Šapurić

Podijelite na: