Kultura

Vijesti iz kulture

MEĐUNARODNI FESTIVAL GITARE U NIKŠIĆU OD 6. DO 9. OKTOBRA

MEĐUNARODNI FESTIVAL GITARE U NIKŠIĆU OD 6. DO 9. OKTOBRA

19.09.2022 / 12:02

Nikšić Guitar festival od 6. do 9. oktobra u gradu pod Trebjesom okupiće izvođače iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Poljske, Njemačke i naravno Crne Gore, saopštili su organizatori.

Festival će biti otvoren koncertom gudača Dubrovačkog simfonijskog orkestra, u četvrtak 6. oktobra u Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20 časova.

“Dubrovački gudači izvešće neke od najpoznatijih kompozicija umjetnika kao što su Vivaldi i Sorkočević. Orkestar predstavlja važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasleđa Dubrovnika i Hrvatske, koji ove godine obilježava 97. godišnjicu aktivnog rada. Solistkinja na gitari biće poljska umjetnica Bjanka Salati, pobjednica prošlogodišnjeg Internacionalnog takmičenja gitarista Tivat”, navode organizatori.

Petak 7. oktobar rezervisan je za programski segment Festival plus, u okviru kog će, takođe u Nikšićkom pozorištu, nastupiti Damir Imamović trio.

“Damir Imamović je jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih umjetnika, predstavnik sevdaha čiju je interpretaciju kritika okarakterisala kao revolucionarnu za ovaj žanr i dobitnik nagrade za najboljeg umjetnika Evrope 2021. godine. On će nastupiti sa Ivanom Đurić (violina), Benjaminom Drijenčićem (truba)”, otkrili su organizatori.

Jedan od naših svjetski najprepoznatljivijih gitarista, Goran Krivokapić, baziran u Njemačkoj, nastupiće 8. oktobra na sceni “Zahumlje”, saopštili su organizatori.

“Postavljanje novih standarda tehničkom virtuoznošću i njegove karakteristične interpretacije novog i starog repertoara čine ga jednim od vodećih gitarista i kamernih muzičara nove internacionalne scene”, piše u saopštenju.

Posljednje festivalsko veče, 9. oktobar, proteći će u znaku koncerta mladih crnogorskih gitarista, koji će nastupiti takođe na sceni “Zahumlje”.

Svi koncerti počinju u 20 časova, a ulaz je slobodan.

NVO “Anagastum Guitar Society” 17. izdanje Međunarodnog festivala organizuje pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i Ministarstva kulture i medija Crne Gore, i uz podršku Nikšićkog pozorišta i Muzičke akademije Cetinje.

 
Podijelite na: