Kultura

Vijesti iz kulture

'ZAHUMLJE' OBILJEŽAVA 124 GODINE POSTOJANJA

'ZAHUMLJE' OBILJEŽAVA 124 GODINE POSTOJANJA

29.09.2022 / 11:51

Povodom 124 godine postojanja „Zahumlja“, večeras sa početkom u 20h u Nikšićkom pozorištu, održaće se koncert folklornih ansambala JU „Zahumlje”.

Organizator dogođaja je JU „Zahumlje“ Nikšić, u saradnji sa JU Nikšićko pozorište, a u okviru manifestacije Septembarski dani 2022.
Kulturno-umjetničko društvo „Zahumlje“ – Nikšić, danas Javna ustanova „Zahumlje“, osnovano je 28. septembra 1898. godine na inicijativu napredne omladine i intelektualaca Nikšića kao pjevačko društvo.

U početku to je bilo pjevačko društvo iz kojeg su se ubrzo razvile i druge sekcije – dramska, muzička, folklorna, recitatorska itd. Kroz „Zahumlje“ je za preko vijek postojanja kroz sve sekcije i segmente rada prošlo više članova, svih uzrasta i interesovanja. Može se reći da je „Zahumlje“ danas kada obilježava 124 godina postojanja i rada u kontinuitetu kao jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na Balkanu, na svojevrstan način stvaralo istoriju Crne Gore.

Prenoseći kulturnu tradiciju sa generacije na generaciju „Zahumlje“ nije samo obogaćivalo kulturni život Nikšića, već je sa svojim programima afirmisalo naš kulturno-umjetnički izraz širom svijeta, prenoseći plemenite poruke i čuvajući crnogorsko nasljeđe od zaborava.

Podijelite na: