Kultura

Vijesti iz kulture

NIKŠIĆKO POZORIŠTE: PREMIJERA 'NARODNOG POSLANIKA'

NIKŠIĆKO POZORIŠTE: PREMIJERA 'NARODNOG POSLANIKA'

30.09.2022 / 08:22

Predstava „Narodni poslanik”, u koprodukciji Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja, biće premijerno izvedena večeras u 20h na sceni Nikšićkog pozorišta.

Predstavu je po tekstu Branislava Nušića adaptirao i režirao Goran Bulajić, scenografiju je uradila Anka Gardašević, a kostime Olivera Eraković.

U glumačkoj podjeli su: Stevan Vuković, Marija Đurić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Anja Drljević, Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đurđević, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović.

„Narodni poslanik je prva Nušićeva drama i na najuspjeliji način je utrla put tada mladom piscu koji će u kasnijim decenijama postati klasik srpske književnosti. Ona je po mnogo čemu odredila Nušićev stvaralački put obilježen satiričnim i komediografskim motivima kojima je slikao društvo druge polovine devetnaestog vijeka. No, ispostavilo se da isti motivi i tipologija ličnosti opstaje i u istorijskim periodima koji su usledili. Pa, i danas, lik skorojevića koji žudi za vlašću nije ništa neobično i nepoznato. Naprotiv, čini se da je upravo osnovni motiv Narodnog poslanika danas aktuelan jednako koliko u Nušićevo doba. Nikšićko pozorište sa ponosom ističe činjenicu da se ovim velikim tekstom i njegovom univerzalnom temom bavi nakon relativno dugog perioda u kome Nušićevi komadi nijesu postavljani na scenama u Crnoj Gori. Očigledno je da društvena podsvijest nije bila spremna za suočavanje sa činjenicom da smo svi pomalo ličili na Nušićeve poslanike, ministarke i ožalošćene porodice, pa i na pokojnike. Vjerujemo da smo kroz ovu predstavu konačno spremni i za tu vrstu spoznaje‟, napisao je povodom premijere umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić.

Ulaznice za predstavu su rasprodate.

Podijelite na: