Kultura

Vijesti iz kulture

NIKOLI RISTANOVSKOM I MARTI BEREŠ NAGRADE ZA NAJBOLJE GLAVNE ULOGE NA FESTIVALU GLUMCA

NIKOLI RISTANOVSKOM I MARTI BEREŠ NAGRADE ZA NAJBOLJE GLAVNE ULOGE NA FESTIVALU GLUMCA

13.11.2022 / 20:15

Žiri 18. Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću, u sastavu Tanja Bošković, kao predsjednica žirija i Tanja Perišić i Slaviša Ćurović, kao članovi, donijela je jednoglasno odluku da nagrada za glavnu mušku ulogu pripadne Nikoli Ristanovskom, za ulogu doktora Tomasa Stokmana u predstavi "Neprijatelj naroda", a nagrada za glavnu žensku ulogu Marti Bereš u ulozi Vere Kroner, u predstavi "Upotreba čoveka".

Obrazlažući nagradu koja je pripala Ristanovskom, navode da je, za ulogu doktora Tomasa Stokmana u predstavi "Neprijatelj naroda", po tekstu Henrika Ibzena, u režiji Nine Nikolić, a u izvođenju Makedonskog narodnog teatra, Skopje, nadahnuto, s minimalnim sredstvima, sa tolikom harizmom, pokazao master klas glume u cijelom regionu.

"Savršenim vladanjem scenom, savršenim govorom na istoj, inteligentnim rešenjima problematike ogromnih monologa, partnerskom igrom u kojoj jasno pokazuje pravce lika, sa izraženom hrabrošću da se i iz kontre može igrati hrabrost, time pokazujući da je svaki čovjek mogućno hrabar, Ristanovski je oglolio srž lika i najkomplikovanijim glumačkim sredstvima dao smisao običnih, svakodnevnih stvari, koje su za nas sve otkrovenje a za ovog veličanstvenog glumca samo još jedna hrabrost i znanje koje nam je donio na scenu i pokazao", navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri je ukazao da je Marta Bereš, kojoj je pripala nagrada za glavnu žensku ulogu, u ulozi Vere Kroner, u predstavi "Upotreba čoveka", po tekstu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića glumačke ekipe Novosadskog pozorišta, dala svom liku svaki aspekt glumačke tehnike.

"Nadahnuto, poletno, veselo, bodro i umjetnički je nosila izuzetno teško breme tragične heroine, te sa nesebičnom snagom, efikasnim sredstvima donijela vjerovanje svakog gledaoca da je pred nama najbolje realistično pozorište u maniru Stanislavskog. Ova borba da se pokaže cio aspekt sredstava i hrabrost da se ogoli sopstvena ličnost zarad uloge je put koji mladi glumci treba da slijede i nastave", ističe se u odluci žirija.

Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu pripala je Dušanu Vukašinoviću za ulogu Milinka Božića, u predstavi "Upotreba čoveka".

"Igrajući na ivici komičnog i patetičnog, mladi glumac Vukašinović u izvođenju u predstavi "Upotreba čoveka", po tekstu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića glumačke ekipe Novosadskog pozorišta, donio je neophodnu snagu, ali i snalažljivost da, sa uvjerenjem u izgovoreno, se približi najviše moguće realizmu i time pokazao da mlad glumac mora slijediti put istine", navodi se u obrazloženju žirija.

Nagradom za najbolju epizodnu žensku ulogu ovjenčana je Nika Ivančić.

"Nesebično prateći sve sudionike komada Jurea Karasa, "Realisti", u režiji Matka Raguža, glumica Teatra EXIT iz Zagreba, Nika Ivančić, je svedenim izrazom, nepotiskivanim idejama da svoje uloge donese tačno, upotrijebila sva glumačka sredstva koja pojedinac može da ima i time pokazala kako se svaka rečenica pamti kada je izgovori neko sa punim uvjerenjem, u nešabloniranom žanru kakav je krasio predstavu "Realisti"", ističe se u odluci žirija.

Odlučeno je da se nagrada za partnersku igru dodijeli Timei Filip i Arpadu Mesarošu za uloge Ane Karenjine i Vronskog u predstavi "Ana Karenjina", Novosadskog pozorišta, u režiji Dejana Projkovskog, zbog nesebične odluke glumaca da istinito, promišljeno i nadasve uzajamno donesu ljubav, tragediju i žar nadanja na scenu.

"Utoliko prije jer je Timea Filip uskočila u ulogu Karenjine a publika i žiri su se toliko poistovjetili sa igrom ovog para kao da su na sceni više stotina puta. Svedenim, ponekad i radikalnim glumačkim metodama su opravdali velikog pisca Tolstoja i uvjerljivo prenijeli jedan od najvećih romana na scenu", navodi se u obrazloženju odluke.

Podijelite na: