Kultura

Vijesti iz kulture

PROMOVISANA NOVA KNJIGA RANKA MIĆANOVIĆA: KNJIGA ČISTE HRIŠĆANSKE POEZIJE

PROMOVISANA NOVA KNJIGA RANKA MIĆANOVIĆA: KNJIGA ČISTE HRIŠĆANSKE POEZIJE

23.11.2022 / 11:44

Knjiga poezije „U porti poju pčele“ autora Ranka Mićanovića iz Plužina predstavljena je na tribini „Svobodijada“ JU Zahumlje. Promocija je organizovana u okviru novembarskog repertoara Nikšićke kulturne scene 2022.
Ranko Mićanović je objavio knjige poezije: San i tuđa kuća, Žetva pred kućom svjetlosti, Svečano tih, Zidanje sjenke, Od istoka dveri, a recenzenti nove knjige, koja je izašla u izdanju Udruženja književnika Crne Gore, su književnici Blagoje Baković, Miljan Nikolić i Veroljub Vukašinović, kazala je Milica Bakrač, urednica tribine Svobodijada.

Po mišljenju književnice Višnje Kosović, Mićanovićeva pjesma je tu da bude iskaz i svjedok našeg dramatičnog bitisanja u ovom vremenu, ali i da nas podsjeti i sačuva sjećanja zarad budućeg vremena; da ne onijemimo i ne ogluvimo za pjesmu.

„Mićanovićeva pjesma je ispjevana u najljepšem duhu našeg tradicionalnog stihovanja, sa naglašenom metričkom i ritminom uređenošću. To potvrđuje i pjesnikovu veliku poetsku obdarenost i visoko stilsko i estetsko umijeće, ali i duboku saosjećanje i sastradalno proživljavanje onoga o čemu pjeva“, rekla je Kosović.
Miljan Nikolić, pjesnik mlađe generacije, zapaža da Ranko Mićanović uzima na sebe ulogu savremene inkarnacije pjesnika koji prenosi tradicionalne vrijednosti kulture kojoj pripada. Karakteriše ga upotreba dužina stiha deseteračke poezije, melodioznost i tematika, koja se predstavlja u većini pjesama, a to je svijet srpske duhovnosti, oslikan u motivima svetinja Kosova, Metohije i Crne Gore.

„Mićanović je pjesnik snažno izražene potrebe da se odredi kako prema tradiciji, tako i prema aktuelnim okolnostima u literaturi i društvu. Pjesma cijela postaje znak, simbol, jer upotrebom strukture metrički određenog stiha i katrenske forme, ispoljava se stav prema savremenoj upotrebi jezika kako u svakodnevnom govoru, tako i literaturi. To je čin otpora i protesta prema onom što spolja uslovljava autora“, smatra Nikolić.
Pjesnikinja Milica Bakrač je navela da voli i poštuje poeziju Ranka Mićanovića jer je iskrena i istinita, čista i hrabra, nahranjena ljubavlju, rodoljubljem, istinom iljepotom.

„Ranko Mićanović gre „kao što su hodili hrišćani prvi, uz ljubeznu braću iste krvi“ – zbog toga je ova knjiga poezije knjiga čiste hrišćanske ljubavi. Ova knjiga je svjedočanstvo krsnih hodova i litija našeg naroda, njene pjesme su bruj i poj saća koje je glas pjesnikovog scetosavskog naroda, Njegoševog naroda“, ocijenila je Bakrač.
Autor je iz promovisane zbirke čitao stihove posvećene Kosovu, rodu, vjeri, Vidovdanu, stradanju u Dolima pivskim, kao i nekoliko pjesama-oda ženi.

Senka Čolović Šumić

 

Podijelite na: