Kultura

Vijesti iz kulture

POETSKO SJEĆANJE NA NEPREVAZIĐENOG CRNOGORSKOG LIRIKA

POETSKO SJEĆANJE NA NEPREVAZIĐENOG CRNOGORSKOG LIRIKA

23.11.2022 / 20:57

U organizaciji Narodne biblioteke „Njegoš“ i NVO Društva prijatelja Biblioteke „Njegoš“, u Grdaskoj kući održano poetsko veče „Poetika Aleksandra Lesa Ivanovića“.

Književnici i kritačari saglasni su da je Aleksandar Leso Ivanović, pjesnik čiji se stihovi znaju i pamte, bio tiha i dostojanstvena ličnost među savremenicima, upamćen kao skroman i nenametljiv. Ivanović, samosvojna pojava u crnogorskoj književnosti, ostavio je neveliko književno djelo, koje je zavrijedilo visoku kritičku ocjenu. Nizom poetskih slika i pjesmama obezbijedio je mjesto u ovom jeziku i književnosti.

„Ovo veče je odraz naše namjere da se odužimo za sve što je Leso stvorio. Njegovo cjelokupno stvaralaštvo oplemenjuje mlađe naraštaje i uzor je mladim poetama koji stasavaju. Cilj poetske večeri „Poetika Aleksandra Lesa Ivanovića“ je da kroz njegovo stvaralaštvo približimo njegov temperament i njegovu ličnost“, naglasio je Radoje Kandić, predsjednik NVO Društva prijatelja Biblioteke „Njegoš“.

O poetici Aleksandra Lesa Ivanovića govorile su studentkinje Filozofskog fakulteta Magdalena Smolović i Andrijana Ćosović. Stihove Lesa Ivanovića kazivali su Sandra Đukanović i Miloš Zvicer, uz muzičku pratnju, na klaviru, Sonje Mićunović. Moderirao je Ivan Lješković, bibliotekar.

Aleksandar Leso Ivanović rođen je 21. novembra 1911. godine na Cetinju, gdje je i umro 13. oktobra 1965. godine. Objavio je zbirke pjesama „Stihovi“ i „Čapur u kršu“.

Jovan Džodžo

Podijelite na: