Kultura

Vijesti iz kulture

FESTIVAL 'NAŠA RADOST' U SUBOTU U KIC-U

FESTIVAL 'NAŠA RADOST' U SUBOTU U KIC-U

23.11.2022 / 21:06

Međunarodni festival dječije pjesme „Naša radost“, koji 37. put okuplja veliki broj djece, a uz čije hitove odrastaju brojne generacije, održaće se u subotu 26.novembra, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ sa početkom u 17 sati, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Direktor festivala Aleksandar Milošević najavio je da je ovo idealna prilika da se mališani predstave novim pjesmama, ali i lijep povod za druženje i povezivanje djece iz regiona.

"Ove godine smo 37. put zaredom zajedno ovim povodom, na veliku čast nama koji smo organizatori festivala, a u cilju propagiranja kvalitetne i prave dječije muzike. Kao što ste svjedoci, festivali više nijesu samo muzički, oni se sve više i gledaju.Tako da to posebno baštinimo, da budemo i vizuelno prepoznatljivi, a o kvalitetu pjesama naravno ne moramo da govorimo puno, trudimo se da iz godine u godinu proizvodimo, uz pomoć naših autora, pjesme koje ostaju i postaju vanvremenski dječiji hitovi. Početkom maja kompozicije su već pristigle. Svake godine imamo između 70 i 100 kompozicija koje se prijavljuju. Ove godine je pet država prošlo selekciju- Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija", istakao je Milošević i dodao da je za ovogodišnje izdanje festivala veoma dobar kvalitet pjesama, te da nam preostaje svima da se radujemo nekim novim dječijim hitovima.

Umjetnička direktorica festivala, Zoja Đurović, istakla je da su ove godine autori pjesama bili posebno motivisani, zahvaljujući čemu imamo veliki broj kvalitetnih kompozicija.

"Bilo je preko 80 kompozicija, iz kojih je jako teško bilo izvojiti 16. Ono što je inicijalno bilo da se napravi pravi dječiji festival, koji neće da liči ni na kakav odrasli, s tim da idemo u korak sa savremenim tehnološkim stvarima, ali da čuvamo glavne obrise koje treba da ima jedna dječija melodija. CD pjesama je gotov, uz pratnju dječijeg hora „Zvjezdice“", kazala je Đurović i dodala da se na Festivalu dodjeljuju prva, druga i treća nagrada za kompoziciju, za najbolji tekst, nagrada za najbolji aranžman, prva, druga i treća nagrada za interpretaciju, nagrada Dječjeg žirija Specijalne nagrade, za najmlađeg učesnika, za najbolji scenski nastup i nagrada dječjeg hora ,,Zvjezdice”.

Kako ističu iz PG Biroa, Radio Televizija Crne Gore (RTCG), prvi put do sada, na svom programu neće emitovati tradicionalni festival dječje muzike "Naša radost", Milošević je najavio da će organizatori u svojoj režiji snimiti festival, te poslati medijima na korišćenje.

Foto: PG Biro

Podijelite na: