Kultura

Vijesti iz kulture

BIBLIOTEKA ‘’NJEGOŠ: RASPISAN KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU ‘MIODRAG BULATOVIĆ’

BIBLIOTEKA ‘’NJEGOŠ: RASPISAN KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU ‘MIODRAG BULATOVIĆ’

23.01.2023 / 10:06

Javna ustanova Narodna biblioteka „Njegoš“raspisala je konkurs za književnu nagradu ,,Miodrag Bulatović” koja se dodjeljuje u kategoriji karnevalizovane, groteskne i fantastične književnosti za najbolji roman objavljen u 2021. i 2022. godini. Književna nagrada ,,Miodrag Bulatović“ je bijenalnog tipa i dodjeljivaće se svake druge godine.

“Molimo zainteresovane pisce i izdavače da svoje romane, prvi put objavljene u 2021. ili 2022. godini na jeziku (jezicima) bivše Jugoslavije koji ne zahtijeva(ju) prevođenje (crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik) pošalju na konkurs najkasnije do 20. marta 2023. godine, u šest primjeraka, na adresu Narodne biblioteke ,,Njegoš”: Trg Šaka Petrovića br. 1, 81400 Nikšić, sa naznakom Konkurs za dodjelu nagrade ,,Miodrag Bulatović””, navode iz Biblioteke “Njegoš”.

Žiri u sastavu prof. dr Boguslav Zielinski, prof. dr Šeherzada Džafić, doc. dr Nebojša Lujanović, mr Tamara Pejović - Labudović i prof. dr Aleksandar Jerkov (predsjednik) će donijeti i obrazložiti odluku o umjetnički najuspjelijem djelu u kategoriji karnevalizovane, groteskne i fantastične književnosti, čiji će autor dobiti nagradu koja se sastoji od: plakete na kojoj su ime autora i naslov djela koje je nagrađeno, statue i od novčanog dijela nagrade.

“Pošto prethodno budu određeni širi, uži i najuži izbor, ime prvog dobitnika biće saopšteno na otvaranju II Karnevala romana 25. maja 2023. godine, kada će nagradu dobitniku svečano uručiti Barbara Bulatović, ćerka Miodraga Bulatovića.Na izbor nagrađenog djela, kao ni djela koja ulaze u širi i uži krug, ne primjenjuju se nikakvi regionalni, nacionalni ili politički ključevi, već Žiri i utemeljivač nagrade isključivo imaju obavezu da se vode estetskim vrijednostima djela koja se takmiče za nagradu”, pojasnili su iz Biblioteke “Njegoš”.

Podijelite na: