Kultura

Vijesti iz kulture

'ZLOSTAVLJANJE' - KOMAD O NEDOVOLJNO PREPOZNATOM VERBALNOM NASILJU

'ZLOSTAVLJANJE' - KOMAD O NEDOVOLJNO PREPOZNATOM VERBALNOM NASILJU

24.01.2023 / 12:32

Produkcija Crnogorskog narodnog pozorišta - monodrama „Zlostavljanje“ po motivu istoimene Andrićeve pripovjetke, u dramatizaciji Siniše Kovačevića i tumačenju Jovane Todorović, premijerno izvedena u Nikšićkom pozorištu.

Komad „Zlostavljanje“, po Andrićevom tekstu, napisanom 1946. godine, bavi se omalovažavanjem i verbalnim zlostavljanjem žene u porodici i braku, koje dovodi do poniženja i izazivanja osjećanja manje vrijednosti. Kompleksne, duge, izvorne i vanvremenske Andrićeve rečenice kroz unutrašnje monologe nesrećne supruge Anice i nasilnog zlostavljača, njenog supruga Andrije Zerekovića, kao i ulogu naratora, aktuelizovala je glumica Jovana Todorović.

„Kada sam se susrela sa ovim tekstom imala sam osjećaj da je to uloga koju želim da igram. Ova predstava me je izgradila i podigla na veći nivo. Ovo je slojeviti komad, Ivo Andrić je još davne 1946. godine prepoznao pshičiko zlostavljanje muškarca nad ženom, koje je, mislim, veoma aktuelno i danas. Malo toga se promijenilo i veoma mi je drago da mogu da poručim ženama da nijesu same, da se ne plaše da budu snažne, kao što je i Anica bila snažna te 1946. godine i odlučila da napusti muža, koji je bogat i cijenjen čovjek, bez obzira što joj niko neće vjerovati da trpi tešku vrstu psihičkog zlostavljanja i odlučuje da počne svoj život ispočetka i da bude srećna“, kazala je za Portal RTNK glumica Jovana Todorović.

Da li se u savremenom kontekstu položaj žene u braku suštinski promijenio, kao i traganje za destruktivnim nasilnim porivima supružnika pitanja su za kojima traga glumica Jovana Todorović u komadu „Zlostavljanje“. Uloga teatra je da ukaže na ovu nedovoljno prepoznatu, istraženu i danas prilično aktuelnu problematiku.

„Monodrama jeste jedan od najtežih oblika dramskog izražavanja, jer gluma je prevashodno timski rad i potreban vam je partner. U ovom komadu moj partner je neka moja unutrašnja duša, drugi glas, koji me vuče i odlučuje da li ću napustiti Andriju Zerekovića ili neću. Uloga je bila izazovna iz razloga što igram dva lika: zlostavljača i njegovu suprugu. Poruka kolegama – glumcima je da ne bježe od monodrame! Bitno je imati partnera, ali u svakoj dobroj monodrami, možete naći partnera iako nije fizički prisutan.

Gluma je veliko čekanje, mnogo glumaca završava akademije. U Crnoj Gori imamo akademiju na Cetinju, u Beogradu državnu i više privatnih, a dosta studenata iz Crne Gore završava glumu u Srbiji. Malo je pozorišta, projekata a i malo se snima kod nas, zato glumci čekaju. Istinski mislim, kao neko ko će uskoro i doktorirati i posvećen je ovom pozivu, da je ovo najljepše zanimanje. A to je igra, zato mislim da se čekanje isplati, treba vjerovati i raditi, jer za svakoga ima mjesta.“

Produkcija Crnogorskog narodnog pozorišta - predstava „Zlostavljanje“ igrana je 10-ak puta,a u Nikšičkom pozorištu izvedena je u okviru repertora za januar programa Nikšićka kulturna scena.

Jovan Džodžo

</di
Podijelite na: