Kultura

Vijesti iz kulture

MILIĆEVIĆ: ODNOSI SRBIJE I CRNE GORE DA POČIVAJU NA SARADNJI I MEĐUSOBNOM UVAŽAVANJU

MILIĆEVIĆ: ODNOSI SRBIJE I CRNE GORE DA POČIVAJU NA SARADNJI I MEĐUSOBNOM UVAŽAVANJU

25.01.2023 / 22:00

Politika predsjednika Srbije Aleksandara Vučića, kada je u pitanju Crna Gora, zasniva se na unapređenju bileteralnih odnosa, poboljšanju ekonosmke saradnje, posebno kada su u pitanju investicije i ulaganja, poljoprivredna saradnja i energetika, jer on teži ka ravnojmernom razvoju regiona. To je u Beranama večeras izjavio ministar u Vladi Srbije, Đorđe Milićević, govoreći na Svetosavskoj akademiji priređenoj u ovom sjevernom gradu, sjedištu eparhije budimljansko nikšićke.

On je kazao da se to posebno odnosi na inicijativu Otvoreni Balkan, "gdje bi voljeli da vidimo i Crnu Goru“.

Milićević je rekao da mu je predsjednik Srbije naglasio da posebno prenese da je Srbija partner i da će uvijek pomoći Crnoj Gori, posebno u sjevernom dijelu.

"Naglasio je da večeras kažem da je Srbija partner i kao takva uvijek će pomoći Crnoj Gori, posebno u ovom sjevernom dijelu, ali i svim ostalim. Da li u investicijama, infrastrukturnim projektima kao što su putevi za bolje povezivanje. Ali i u svim drugim oblastima naši odnosi treba da se baziraju isključivo na saradnji i međusobnom uvažavanju, koje treba da postoji između dvije susjedne, i po kulturi, jeziku, vjeri i istoriji, nabliže države“ kazao je Milićević.

Ministar u Vladi Srbije je rekao da "to što Srbija želi da pomogne svom narodu, neki hoće zlonamjerni da ospore“.

"Ali, mi ćemo se izboriti za bolja vremena za naš narod i sve ostale, jer taj amanet nam je ostavio Sveti Sava, da poštujemo jedni druge, međusobno pomažemo, i čuvamo svoj identitet“, kazao je Milićević.

On je naglasio da je Srbija uvijek poštovala i uvijek će poštovati teritorijalni integritet i suverenitet ne samo Crne Gore, nego svake države u svijetu.

"To što mi gajimo osjećaj da smo sa ljudima u Crnoj Gori braća i sestre, po jeziku, vjeri, tradiciji i kulturi, to je nešto što će uvijek kod nas biti prisutno“ rekao je Milićević.

Na akademiji je besjedio srpski akademik Matija Bećković, koji je kazao da „ono što je Cetinjski manastir za Katunsku nahiju, to su Đurđevi stupovi za srpstvo, od Nožice do Police“.

„Đurđevi stupovi su stožina za koju je vezana dvobrodna lađa Srbije i Crne Gore“ rekao je Bećković.

Svetosavsku akademiju U Beranama i ove godine su organizovali eparhija budimljansko nikšićka, Crkvena opština Berane, u saradnji sa Opštinom Berane.

 

Izvor, foto: RTCG

Podijelite na: