Kultura

Vijesti iz kulture

MILANU KNEŽEVIĆU DODIJELJENA SVETOSAVSKA POVELJA

MILANU KNEŽEVIĆU DODIJELJENA SVETOSAVSKA POVELJA

27.01.2023 / 12:12

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP), Milan Knežević sinoć je u Kosovskoj Mitrovici primio ugledno društveno priznanje na polju kulture, „Svetosavska povelja“, za „ukupnu delatnost na polju borbe za istinu o Kosovu i Metohiji“.

“Kneževiću, afirmisanom političaru i srpskom piscu iz Crne Gore, kao i novinarki „Večernjih novosti“, Dragani Zečević, ova nagrada je dodijeljena na impozantnoj svečanosti, a dodjeljuju je opštine Pećkog Upravnog okruga: Peć, Đakovica, Klina, Istok i Dečani”, navodi se u saopštenju.

Prilikom uručenja ovog značajnog priznanja, Knežević je ukazao na svoj životni krug, jer je njegova familija u Crnu Goru došla upravo sa Kosova i Metohije, zbog čega, kako je istakao, svaki svoj dolazak na Kosovo doživljava kao „svojevrsni povratak praroditeljskom domu“.

“Pomalo zatečen ogromnom popularnošću, koju su svi prisutni iskazali prema njemu na svečanosti dodjele priznanja, Knežević je, između ostalog, rekao i sljedeće: „Znao sam, a znam to i sada, da krv nije voda, i da to iskustvo predaka, koje teče i mojom krvlju, kao i vašom, govori o jednom saglasju i bratskoj ljubavi, koju ništa ne može da naruži, niti da natruni”, dodaje se u saopštenju.

Kao kulturni poslenik i političar, afirmisani pjesnik i romanopisac, Knežević se u svojoj pozdravnoj riječi distancirao od odluke režima u Crnoj Gori, koji je 2008. godine prihvatio nezavisnost Kosova. Pritom je istakao da se čak i tada osamdeset pet posto građana Crne Gore protivilo toj odluci. Ukazao je i na sličnosti golgote Srba na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori zbog borbe za identitet srpskog naroda i pravo na slobodu i slobodnu riječ.

Naglasio je da je Demokratski front odolio svim ponudama oko ulaska u vlast po cijenu odricanja od srpskog življa na Kosovu i Metohiji, i svih obilježja po kojima je Crna Gora nekad nazivana Srpskom Spartom. Zato je ponovio da se srpski narod u Crnoj Gori nikad neće odreći svog istorijskog pamćenja i neraskidivih veza sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, u Srbiji i rasijanju.

Knežević, profesor srpskog jezika i književnosti, kao angažovani pisac, dosad je objavio šest knjiga poezije i roman „Obala Nesanice“, član je UKCG, a dobitnik je više književnih priznanja, među kojima su najznačajnija: „Mirko Banjević“ za poeziju, „Slobodan Kostić“ za humor u satiri, „Radoje Domanović“ i „Velika Gramata“.

 

 izvor:CDM

foto:DNP

Podijelite na: