Kultura

Vijesti iz kulture

IVAN NEGRIŠORAC ODRŽAO PJESNIČKO VEČE U ZAHUMLJU

IVAN NEGRIŠORAC ODRŽAO PJESNIČKO VEČE U ZAHUMLJU

28.01.2023 / 12:11

JU „Zahumlje“, u okviru tribine „Svobodijada“, ugostila je književnika Ivana Negrišorca iz Novog Sada.

Iza njegovog pjesničkog imena stoji identitet profesora dr Dragana Stanića, porijeklom iz dragačevskih Negrišora, po kojima je sebi dao umetničko prezime.

Inače, rođen je u Trsteniku, a godinama živi i radi u Novom Sadu. Negrišorac je pjesnik, esejista, mislilac i erudita, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, predsjednik Matice srpske, autor brojnih knjiga, studija, članaka. Dobitnik je niza prestižnih nagrada i priznanja, među kojima je i „Vukova nagrada“ Kulturno - prosvjetne zajednice Srbije za ukupan doprinos u oblasti kulture.

Govoreći na Svetosavskoj večeri, upriličenoj u JU Zahumlje, gost tribine Svobodijada pozvao je na jedinstvo srpskog naroda u otporu svim iskušenjima, što se možda čini teško, ali ne i nedostižno. Kulturom, pameću, moralnim vrlinama i vjerom u Boga, sve je moguće, kaze Negrišorac.

U lirski segment programa, u okviru kog je autor kazivao stihove iz svog bogatog pjesničkog opusa, publiku je uveo Crkveni hor „Prepodobna Mati Angelina“, čijim je nastupom i izvedbom Himne Sv. Savi, završena prva ovogodišnja tribina Svobodijada, kojom je moderirala književnica Milica Bakrač.

Mina Gezović

</di
Podijelite na: