Kultura

Vijesti iz kulture

PREMINULA KNJIŽEVNICA DUBRAVKA UGREŠIĆ

PREMINULA KNJIŽEVNICA DUBRAVKA UGREŠIĆ

17.03.2023 / 16:43

Preminula je Dubravka Ugrešić. Književnica i esejistkinja preminula je danas u 74. godini u Amsterdamu u krugu prijatelja i porodice, potvrdio je zagrebački Multimedijalni institut.

U devedesetim napustila Hrvatsku

Rođena u Kutini 1949. godine, diplomirala je rusistiku i komparativnu književnost 1973. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je radila u Zavodu za nauku o književnosti (1974.-1993.). Početkom devedesetih iz dijela medija i javnosti krenuli su napadi na Dubravku Ugrešić zbog njenih antinacionalističkih stavova, nakon čega se odselila u Amsterdam. Nekoliko je godina provela u Njemačkoj i SAD-u, a od 2001. živjela je i radila u Amsterdamu.

Autorka brojnih knjiga

Od prvih objavljenih knjiga za djecu ranih sedamdesetih, preko postmodernističkih djela poput njenih najpoznatijih knjiga “Štefica Cvek u raljama života” i “Forsiranje romana reke”, pa do eseja pisanih devedesetih godina u kojima se bavila pitanjima identiteta i nacionalnosti unutar socijalnih, istorijskopolitičkih i kulturnih okvira nastalih raspadom Jugoslavije i padom Berlinskog zida, Ugrešić se etablirala kao jedna od najistaknutijih hrvatskih književnica i esejistkinja. Njeno je djelo obilježeno rijetkom kombinacijom ironije, polemičnosti i saosjećanja, navodi se u saopštenju.

Između ostalog, autorka je knjiga “Poza za prozu”, “Život je bajka”, “Američki fikcionar”, “Kultura laži”, “Muzej bezuvjetne predaje”, “Zabranjeno čitanje”, “Ministarstvo boli”, “Nikog nema doma”, “Baba Jaga je snijela jaje” i “Lisica”, prevedenih na više od dvadeset jezika.

Takođe je autorka nekoliko filmskih scenarija (“U raljama života”, “To nije moj život, to je samo privremeno”, “Za sreću je potrebno troje”, “Kako preživjeti do prvog”).

Nakon odlaska iz Hrvatske predavala je na više američkih i evropskih univerziteta, uključujući Harvard, UCLA…

Dobitnica je važnih književnih priznanja, između ostalih, NIN-ove nagrade i Međunarodne nagrade za književnost Neustadt.

Izvor: Index
Foto: Press

 

Podijelite na: