Kultura

Vijesti iz kulture

STICANJE SAMOPOUZDANJA I SLOBODA IZRAŽAVANJA

STICANJE SAMOPOUZDANJA I SLOBODA IZRAŽAVANJA

18.03.2023 / 19:38

Nova sezona kulturne manifestacije pod nazivom „Afirmišimo mlade književne stvaraoce do 18 godina“ koju realizuje Internacionalna kulturna asocijacija (IKA) kreće 24. marta i obuhvatiće svih 25 crnogorskih opština.

Prvo književno veče biće održano u Pljevljima, a poetski karavan će biti finalizovan 25. novembra, kada će se okupiti po tri najbolja pjesnika iz pojedinačnih takmičenja kao predstavnici svojih opština. Najbolje će birati tročlani žiri koji čine afirmisani književnici iz Crne Gore. I ove godine će biti proglašen najbolji mladi interpretator autorske poezije do 18 godina, kao i najtalentovaniji mladi književni stvaralac do 18 godina u Crnoj Gori.

Prošle godine se u okviru manifestacije predstavilo 479 učesnika – djece i mladih do 18 godina, a titula najtalentovanije mlade književne stvarateljke do 18 godina pripala je Heleni Nedović iz Bijelog Polja. Za prvo mjesto Sekretarijat za kulturu iz Podgorice obezbijedio je nagradu - publikaciju prve knjige u 300 primjeraka.

Drugo mjesto pripalo je Kristini Mrkić iz Danilovgrada, a treće Abidi Ljuljanović iz Tuzi i Nikoli Kovaču iz Kotora. Njima će Internacionalna kulturna asocijacija publikovati prve knjige: 100 primjeraka za drugo mjesto i 50 za treće.

- Manifestacija ima za cilj afirmaciju djece i mladih koji imaju književni stvaralački talenat, čime doprinosi njihovom daljem književnom stvaralaštvu, sticanju samopouzdanja i slobode izražavanja - saopštio je predsjednik Internacionalne kulturne asocijacije Veljko Veljović.


Foto: IKA

Podijelite na: