Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA POKAZATELJ DOBRE SARADNJE CG I SAD

20.07.2019
image

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke obišli su danas praistorijsko nalazište Crvena stijena i tom prilikom se upoznali sa sistematskim arheološkim istraživanjima koje trenutno vrše eksperti iz SAD i Crne Gore.

Kako je saopšteno, radi se o nastavku istraživanja jednog od najznačajnijih staništa praistorijskog čovjeka u svijetu koje doprinosi cjelovitijem razumijevanju načina života i običaja praistorijskih zajednica koje su živjele na ovom prostoru.

"Ministar Bogdanović i ambasadorka Rajnke saglasni su da je arheološko istraživanje lokaliteta Crvena stijena jedan od velikog broja uspješnih projekata u Crnoj Gori, koji su pokazatelj dobre saradnje dvije zemlje na očuvanju crnogorskog kulturnog nasljeđa" navedeno je u saopštenju.

Projekat pod nazivom „The origin of the fire use“ dio je granta koji je podržan od američkog NSF fonda (National Science Fondation), a stručnim timom za sistematsko istraživanje lokaliteta rukovodi profesor Gilbert Tostevin sa Univerziteta u Minesoti, dok sa crnogorske strane istraživanja vodi arheolog mr Mitra Cerović, rukovodilac Arheološkog muzeja Narodnog muzeja Crne Gore.

Na projektu radi veliki broj specijalista istraživača iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Izraela, Italije, Španije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore koji se bave fizičko hemijskim analizama, arheozologijom, mikromorfologijom, sedimentologijom, arheomageitizmom, C14 datovanjem, kripto tefrom, istraživanjem drevnog DNK...

Rezultati dosadašnjih multidisciplinarnih istraživanja pružaju cjelovitu rekonstrukciju života paleolitskog čovjeka srednjopaleolitskog perioda – Musterijena – vrijeme kulture Neandertalca od 150 000 godina do 40 000 godina p.n.e. U budućim istraživanjima se, kako je saopšteno od strane ekspertskog tima, očekuje da će se doći do paleolitskih kultura starosti 200 000 godina p.n.e. Sa savremenom arheološkom i drugom metodologijom očekuju da će se doći do novih saznanja na svjetskom nivou o ovom periodu i po njima Crvena stijena posjeduje mogućnost za dalja i nova naučna otkrića.

Praistorijsko nalazište Crvena stijena otkriveno je 1954, kada su započeta prva sistematska arheološka iskopavanja. Kasnija reviziona istraživanja počeo je 2004. godine Centar za arheološka istraživanja Crne Gore u saradnji sa Univerzitetom iz Mičigena, a od prošle godine, Narodni muzej Crne Gore nastavio je sa multidisciplinarnim pristupom.

Ministarstvo kulture je od 2012. za potrebe arheoloških istraživanja lokaliteta Crvena stijena i adaptacije objekata u selu Petrovići uložilo oko 270 hiljada eura.