Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

FASCINANTNA SNAGA FILMA

17.06.2020
image

Debitantski dugometražni film “Dohvati nebo”, Milutina Darića, režisera sa Cetinja, dobio je nagradu za najbolju režiju na 10. jubilarnom Festivalu filmova Jugoistočne Evrope u Parizu – SEE A PARIS 2020.

“Ostvarenje “Dohvati nebo” predstavlja kolaž malih, emotivnih pamćenja. Prvobitnim konceptom planiran je kratkometražni igrani film, međutim, ispostavilo se da smo snimili 50 minuta materijala, što znači da bi trebalo da odbacimo dvije trećine nasnimljenog. Dogovor je bio da nastavimo snimanje i da se priča ne bi razvodnila napisao sam drugačiji početak, kraj i snimili smo dugometražni igrani film. Evropa je rekla da to nije loše, što veoma imponuje i govori da sam na pravom putu, kazao je, za naše medije, nagrađeni režiser.

Milutin Darić je autor više kratkih filmova i TV formi, a snimio je dugometražni dokumentarni film o međunarodnom omladinskom etno orkestru “Balsika”, koji od 2009. okuplja mlade muzičare iz balkanskih i evropskih država. U fokusu ovog uspješnog projekta regionalne saradnje je njegovanje kulturne razmjene. Članovi orkestra zajedno pjevaju na različitim jezicima i imaju instrumentalne izvedbe na trgovima, u kulturnim centrima i u okviru festivala više država Evrope.

“Nijesam napravio savršeno kinematografsko djelo ali je “Balsika” moje najznačajnije iskustvo jer smatram da malo što u umjetnosti treba da posmatramo van života. “Balsika” je orkestar sastavljen od ljudi sa dušom, koji poznavaju i žive muziku na različitim nivoima. Tu su amateri i profesionalci ali to je poptuno u drugom planu. Sastali su se, zbližili, i predstavili muzičko etno blago svojih država. Takvu energiju, bez ikakve interesne sfere, do tada nijesam osjetio. Nemoguće je riječima opisati svaki detalj sa snimanja, nije bilo važno da li ste u Parizu, Strazburu, Nikšiću ili Tuzli. Mnogo je značajnije pokazati da muzika govori jezikom srca i nadilazi podjele i mržnje. Budžet nije pokrivao troškove snimanja već samo putovanja, hrane i smještaja”.

Milutin Darić. diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, a diplomirao je i grafički dizajn na Fakultetu likovnih umjetnosti u tom gradu.

Dugometražni film “Dohvati nebo” premijerno je prikazan prošle godine na Hercegnovskom filmskom festivalu, Podgorica film festivalu i ove godine na Filmskoj reviji u Baru.

Jovan Džodžo