Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

FESTIVAL GLUMCA: VEČERAS PREDSTAVA „SMRT I DJEVOJKA”

01.12.2019
image

U okviru 16. „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2019” večeras će biti izvedena predstava Crnogorskog narodnog pozorišta „Smrt i djevojka”, rađena po tekstu Arijela Dorfmana u režiji Gorana Bulajića.

U predstavi igraju: Julija Milačić, Dragan Jovičić i Miloš Pejović (glas iz off-a Jadranka Mamić).

„Smrt i djevojka je tekst izuzetne dramaturške reljefnosti, geometrijski precizan sa pricipom „uzmi ili ostavi“, podrazumijeva glumce spremne na traganje za katarzom u najopštijem smislu riječi. Fasciniran sam trouglom kao savršenom geometrijskom formom, posebno kad je pravilno oblikovan dramaturški i literarno, onda kao magnet privlači i traži životnu igru i pažnju. Odluke su individualne. Pitanjem savjesti i zločina bave se mnoge naučne i umjetničke discipline. Uvijek su dva pola u pitanju, neograničena moć raspolaganja drugim čovjekom je često zavodljiva… Je li to kodirano genetski ili stwvoreno načinom života teško da ćemo saznati. Svijet i život treba gledati otvorenim očima, ali prije svega treba upoznati sebe, to je najteži put.

Paulina je vrlo kompleksan lik. Ona nosi savremene probleme koje zovemo “ženskim pitanjem”. Pored toga, ona nosi stabilan ideološki i životni princip… Ona je kao ogledalo, refleksija i lica i naličja, medijum u kojem se oslikavaju zločin i karijerizam. Uz sve to, Paulina je žena koja do kraja voli”, napisao je o predstavi reditelj Goran Bulajić.

Festival je u organizaciji JU Nikšićko pozorište, a realizuje se u okviru NIKŠIĆKE KULTURNE SCENE 2019.
Pokrovitelji Festivala su Vlada Crne Gore - Ministarstvo kulture i Opština Nikšić.

Ulaznice možete kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta, Trg Save Kovačevića 5, svakoga dana od 10 do 20 časova.
Cijena ulaznice iznosi 6 eura.

Za sve informacije u vezi predstave i Festivala, kao i za rezervacije ulaznica obratite se na telefon: (040) 213-566 i 068 461-310.