Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

FILM DUŠANA KASALICE NA KANSKOM FESTIVALU

15.05.2019
image

Ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs) otvoriće SEE Factory omnibus – pet kratkih filmova nastalih u Sarajevu u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra), među kojima je i kratki film “The Package” koji zajednički potpisuju crnogorski reditelj Dušan Kasalica i rumunska rediteljka Teodora Ane Mihai. U filmovima glume i mlade crnogorske glumice Andrea Aković i Lidija Kordić.

Filmovi su nastali u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i filmskih centara iz regije – Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Agencije za film Sjeverne Makedonije i Filmskog centra Slovenije, u saradnji sa Atlantic Grupom, Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo, SCCA/pro.ba u ime Jugoistočne Evrope i Cineli Digitala sa francuske strane.

Filmoviće biti prikazani u srijedu, 15. maja u Theatre Croisette i u nedjelju, 19. maja u Cinéma Alexandre III.

Cilj Factory projekta je promocija novih talenata na međunarodnoj sceni, omogućavanje mladim filmskim autorima, lokalnim i međunarodnim, da se upoznaju i stvaraju zajedno.