Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

INSTITUT ZA CRNU METALURGIJU: OTKRIVEN MURAL I OTVORENA IZLOŽBA GRUPE UMJETNIKA

10.11.2019
image

U okviru multimedijalne večeri: "Poezija - celik - umjetnost" otkriven mural i održan poetski recital posvećeni Vitu Nikolicu i otvorena izložba umjetnika koji stvaraju u prostorijama Instituta.

Institut za crnu metalurgiju Nikšić, licencirana naučno-istraživačka ustanova, poznata van Crne Gore, po brojnim istraživačkim razvojnim projektima iz više oblasti, više od deceniju drugi je dom brojnih stvaralaca iz Nikšića. U dijelu prostora Institita su ateljei umjetnika.

U cilju podrske mladim  talentivanim  umjetnicima rupriličeno  multimedijalno vece: Poezija - Čelik - Umjetnost" - oslikan mural Vita Nikolića - kreacije umjetnica Milene Krivokapić i Jelene Kostić. Mural je otkrio Milan Drinčić, najstariji radnik proizvodnje.

"Ovo je prilika da se sjetimo 23 do 25 hiljada metalurga koji je prošlo kroz Zeljezaru Nikšić, kao i legendarnih direktora tog giganta. Nastavlajući slavnu traduciju Institut za crnu metalurgiju, kao društveno odgovorna kompanija, lokalnoj zajednici podari jedno lijepo umjetničko veče i mural Vita Nikolića" porucio je Ranko Nikolić, direktor Instituta za crnu metalurgiju.

"Ideja da se lik pjesnika i boema Vita Nikolića ovjekovjeci na zidu Instituta za crnu metalurgiju potekla je od direktora Ranka Nikolića. Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić, na čelu sa Kerimom Međedovićem i Anom Milović - Jasikovac obezbjedila je boje, projektor, hidrauličnu dizalicu druga sredstva a za nekoliko dana urađen je mural. Nastojali smo Vitov lik bude topao, romantičarski i boemsk"i kazala je slikarka Milena Krivokapić.

"Mi umjetnici uvijek imamo tendenciju da rad može biti urađen bolje, ali smatram da smo uspele da vjerodostojno docaramo boemski i sjetan lik Vita Nikolića. Neka publika ocijeni da li i koliko smo uspeli da uhvatimo cinizam i ostrinu koji je posjedivao ovaj inteligentni i obrazovni pjesnik- boem".istakla je slikarka Jelena Kostić.

Jelena Đukanović, direktorica JU Muzeju i galerije Nikšić istakla je da je Institut - arhitektonski dragulj - grada pod Trebjesom još 10 -ak goidna otvorio vrata umjetinicima. Na značaj   projektua CLINK - Kulturno nasljeđe kao spona različitosti Evrope, koji pomaže lokalno stavaraštvo  a  sprovodi Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić,podsjetila ja Ana Milović - Jasikovac, projekt menadžerka.

Poeziju pjesnika- boema Vita Nikolića, čiji lik stanuje na fasadama brojnih zgrada i institucija u Niksicu kazivali su Dragomir Miko Draganić, članovi Info pointa, KKPoenta poetika i volonteri Alfa Centra dok su veče muzicki obojili ucenici MS Dara Čokorilo.

Izložbu slika, grafika, vajarskih radova i  fotografija grupe  umjetnika iz Nikšića otvorio je slikar Mišo Vemić.

"Trebalo je, a možda i morala proći dekada da bi se stvorili uslovi da ovo velelepno zdanje bude dodatno oplemenjeno. Da povrati stari sjaj slavu - zahvaljujući nama likovnim stvaraocima i stvaraocima teško - metalnim - čeličnim. Pogotovo zahvaljujući jednom čovjeku koji je sve sabra i priredi, na zadovoljstvo svih nas,zahvaljajući Ranku Nikoliću! Vise od deceniju, mi likovnjaci uživamo gostoprimstvo ove institucije, bez jednog ekseca, bez ružne riječi, naisavsi na ljudskost razumijevanje ljudi koji su nas kao najbolji domaćini prihvatili. I riječ ljudskost postaje srednja riječ imena ove divne manifestacije. Zato bih ovo veče dopunio novim imenom, ovo je veče čelika, ljudskosti, umjetnosti i poezije!", kazao je Vemić.

"Izložba je uvod u galerijski život ovog zdanja, ove čuvene institucije. Svjesni smo da su razne ustanove zdravstvene, ugostiteljske, finansijske otvorili svoje galerije shvativši valjda da je kultura potrebna! Pa zašto ne bi i ova večer svečana bila mala baklja koja bi osvjetljavala nove dane i preporod ovog giganta", naglasio je Vemić.

Radove su izložili: Milena Krivokapić, Milovan Kadović, Krsto Andrijašević, Jelena Kostić, Marija i Mišo Vemić, Ilija Nikčević, Milan i Željko Šapurić, Mirko Toljić, David Delibašić, Zoran Patrić, Vladimir Bojković, Miki Radulović, Veljo Stanišić, Jelena Đukanović i Angelina Janjusević.

Multimedijalno veče "Poezija - Čelik - Umjetnost" organizovao je Institu za crnu metalurgiju u saradnji sa JU Muzeji i galerije i Agencijom za lokalnu demokratiju Nikšić.

 

 

Jovan Džodžo