Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ISTINSKI ŽAR MLADIH GITARISTA

14.02.2020
image

Studenti muzičkih akademija Cetinje i Sarajevo koji pohađaju gitaru u klasi profesora Danijela Cerovića održali koncert u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“.

Koncerti studenata gitare iz klase profesora Danijela Cerovića postali su redovna i korisna praksa koja im pomaže da zadane interpretacije iznesu što muzikalnije i na što većem nivou. Javno muziciranje je nezaobilazan segment nastave, a repertoar pažljivo se odabira i u skladu je sa afinitetima i mogućostima studenata.

Prvi su se predstavili studenti Muzičke akademije Cetinje. Višnja Dukić, fino, na momente tiho izvela je kompoziciju Pasacaglija, poljskog kompozitora Alexandra Tansmana. Filip Miladinović skladno je interpretirao Estudio 7, 12, 13, djelo Fernanda Sora, dok je Tansmanovu Varijaciju na temu Skrijabina, fino, muzikalno izveo David Marton.

„Ovakvi koncerti su prilika da pokažemo sve ono na čemu smo radili i da uživamo u muzici. Treme ima ali uglavnom prije koncerta. U okviru nastavnog programa na Akademiji pokazali smo trud i znanje, što je profesor Cerović i prepoznao“, kazala je Višnja Dukić, studentkinja Muzičke akademije Cetinje.

Potom su se predstavili studenti sa Muzičke akademije Sarajevo. Bahove barokne kompozicije: Suite in e-minor BWV 996: Praludijum – Presto, Allemand i Courante iz XVIII vijeka, zapažene intelektualne dubine i umjetničke ljepote izveo je Džanin Zeković, dok su Ante Kljajo i Adis Hatunić interpretirali kompozicije Sylviusa Leopolda Weissa i Fernanda Sora.


„Glazba je široka grana umjetnosti, potrebno joj se maksimalno posvetiti, neprestano raditi, prisustvovati raznim koncertima i mastersima, sa različitim profesorima, kako bi sakupili što više iskustva i znanja. Profesor Cerović već drugu godinu je na sarajevskoj Akademiji i predstavlja pravo osvježenje“, naglasio je Ante Kljajo, studenti Muzičke akademije Sarajevo.

Studenti različitih godina pokazali su visok tehnički nivo i posvećenost muzici. Koncerti su i prilika da se ukaže na regionalnu i institucionalnu povezanost i promoviše umjetnička muzika.

„Raduje me što su studenti prve godine imali koncert u Nikšiću. Pred mladim muzičarima bio je zahtjevan repertoar: barokna i klasična moderna muzika - dio plana i programa muzičkih akademija. Pored visokog tehničkog nivoa koji su studenti, uglavnom, usvojili, prikazali su posvećenost različitoj umjetničkoj poetici i stilovima. Javni nastupi su prilika da se zajedno usavršavamo, otkrivamo suštinu umjetničke muzike, njenu strukturu i veze, kao i nove detalje, a sve to je i za mene – umjetnika i pedagoga veoma važno“, naglasio je profesor Cerović.


Koncert studenata gitare, u okviru progrma Nikšićka kulturna scena, organizovala je Muzička škola „Dara Čokorilo“.

 

Jovan Džodžo