Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

NASTUPILI GITARISTI EMA KAPOR I SILVIO BILIĆ

17.09.2020
image

Koncert nagrađivanih gitarista, na platou ispred Gradske kuće dio je platforme Euro Strings – European Guitar Festival Collaborative – programa Kreativna Evropa.

Ljubitelji akustične gitare ispratili su nastupe Eme Kapor (Srbija) i Silvija Bilića (Hrvatska), koji su sa posebnim emocijama izveli klasična djela Johana Sebastijana Baha, Đulija Regondija, Aleksandra Tansmana, Maura Đulijanija i Arija Barosa. Ema Kapor na brojnim nacionalnim i internacionalnim takmičenjima osvojila je 40-ak nagrada, od prošle godine u okviru platforme Euro Strings aktivna je na brojnim festivalima u Evropi.

„Ovo mi je prvi živi nastup od kada je počela pandemija. Radosna sam, ali ima i nervoze i osjećaja odgovornosti. Prvi put sam u Nikšiću i u Crnoj Gori, a za Nikšić gitar festival znam od kada postoji i smatram da je jedan od najbitnijih u jugoistočnoj Evropi“, kazala je Ema Kapor.

Silvio Bilić ovojio je brojne međunarodne nagrade i rado se sjeća one koje je kao dijete osvojio u Nikšiću.

„Ovaj grad mi budi lijepa sjećanja jer sam u njemu stekao brojna prijateljstva. U ovom lijepom mjestu održava se jedan od najpoznatijih gitar festivala u Jugoistočnoj Evropi. Muzika je centar kulture i najljepše je svirati pred publikom, ali na žalost, danas se sve manifestacije, koncerti i nastupi, zbog korone, odvijaju on line“, kazao je Bilić.

Koncert u Nikšiću dio je platforme Euro Strings - European Guitar Festival Collaborative, fokusirane na podršci mladim izvođačima. Ove godine, usljed krize izazvane pandemijom virusa korona, XV jubilarni Nikšićki gitar festival održan je u neobičajenim okolnostima, u on line formatu i u okviru TV prenosa.

„Nakon 1. septembra Nacionalno koordinaciono tijelo za prevenciju bolesti dozvolilo je održavanje koncerata na otvorenom i zatvorenom i pozvali smo dvoje fantastičnih umjetnika iz Srbije i Hrvatske da napravimo koncert, što je dobro za umjetnost i izvođače koji žive od kontakta i povratnih informacija od publike. Ovi mladi umjetnici osvojili su brojne nagrade na prestižnim evropskim takmičenjima za gitaru i u samom vrhu su izvođačke umjetničke scene. Oni tek počinju da grade svoje karijere. Njihov nastup se finansira iz Fonda Kreativna Evropa EU, a do kraja godine organizovaćemo nekoliko koncerata mladih umjetnika - pobjednika raznih takmičenja širom Evrope“, kazao je Danijel Cerović, profesor gitare na Muzičkoj akademiji Cetinje, osnivač i umjetnički direktor Međunarodnog festivala gitare Nikšić.

Koncert Eme Kapor i Silvija Bilića u okviru manifestacije Septembarski dani Nikšić 2020. i Nikšićke kulturne scene 2020. organizovali su Euro String Artist, Nikšić gitar festival, Muzički centar Crne Gore i Opština Nikšić.

 

JOVAN DŽODŽO