Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

ODRŽANO POETSKO PROZNO VEČE

07.06.2021
image

U organizaciji JU Zhumlje, u okviru programa Nikšićka kulturna scena, održano knjizevno veče članova Književnog kluba „Poenta poetika“ i polaznika literarne radionice Gimnazije „Slobodan Škerović“.

Kniževni klub „Poenta poetika“, sedmu godinu, afirmacijom pjesništva mladih, talentovanih stvaralaca izaziva pažnju ljubetelja pisane riječi, umejtničkih krugova, državnih i lokalnih institucija kulture. Daroviti i nagrađivani pjesnici, okupljeni u tom klubu, bili su tradicionalno dobri domaćini svojim vršnjacima, polaznicima literarne radionice Gimnazije „Slobodan Škerović“. Mladi nikšićani su kazivali svoje, odabrane pjesme, a kratke prozne priče, gosti iz Podgorice.

„U okviru van nastavne aktivnosti “Mala škola kreativnog pisanja“ učimo, preispitujemo i analaiziramo sve ono sto se tiče forme kratke priče. Iz tog procesa koji je trajao godinu dana nastali su različiti autorski tekstovi. Za dobar književni tekst potrebni su i slušaoci i čitaoci, pa smo odlučili da odabrane radove, u saradnji sa KK „Poenta poetika“, promovišemo u JU Zahumlje. Planiramo nastavak saradnjue, tokom naredne školske godine, poete iz Nikšića, biće naši gosti i imaće priliku da predstave novu poeziju “, kazao je Radoman Čečović, profesor knjizevnosti u Gimanaziji „Slobodan Škerović“.

Genaracije mladih stvaralaca iz Nikšića i Podgorice koje pišu i osvajaju nagrade, željne su dokazivanja. Zajednički nastupi su prilika za snažniju afirmaciju i iskorak u saradnji KK „Poenta poetika“ i literarne radionice Gimnazije „Slobodan Škerović“.

„Svaki pogodni trenutak, ukoliko to pandemija dozvoli, koristimo da osganizujemo književne događaje. Zadovoljstvo je povezati prozno viđenje svijeta gostiju iz Podgorice sa našim poetskim. Iz tog spoja mladih književnika nastao je kvalitetniji i drugačiji program. Već naredne sedmice planiramo promociju trećeg broja zbornika poezija“Mozaik“, koji je štampan prije mjesec dana, kazao je Goran Radojičić, predsjednik Književnog kluba „ Poenta poetika“.

Energične i emotivno obojene stihove nadahnuto kazivali su Đina Baletić, Aleksandra Papović, Jovo Radović i Nikolina Rakojević, članovi KK „Poenta poetika“.Lijepa spona sa poezijom bili su izbrušeni, prozni fragmenti polaznika literarne radionice Gimnazije „Slobodan Škerović“ : Luke Čelebića, Petra Vlahovića, Sofije Kirsanov, Maše Radenović, Anđelije Ivanović i Nađe Lalović.

JU Zahumlje, čuvar kulture i prepoznatljivog duha Nikšića, bio je dobar domaćin knjizevnog okupljanja mladih stvaralaca, koji se polako etabliraju na crnogorskoj književnoj sceni.

 

Jovan Džodžo