Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

OTVOREN 17. MEĐUNARODNI FESTIVAL GLUMCA „NIKŠIĆ 2021.“ JADRANKA ĐOKIĆ I AMAR BUKVIĆ BRILJIRALI U DUO DRAMI „PLUĆA“

24.11.2021
image

Uručenjem nagrade „Veljko Mandić“ i duo dramom „Pluća“ – koprodukcijskim projektom Teatra Exit – Zagreb i Gradskog kazališta Sisak, počeo 17. Međunarodni festival glumca Nikšić 2021., koji je zvanično otvorio predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević. Pokrovitelji su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opština Nikšić, a organizator Nikšićko pozorište.

17. Međunarodni festival glumca Nikšić 2021., pozorišnu svetkovinu, posvećenu glumcu otvorio je Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić koji je naglasio da grad pod Trebjesom baštini dugu i bogatu pozorišnu tradiciju i da je još davne 1884. izvedena predstava „Slobodarka“ po tekstu Manojla Đorđevića Prizrenca.

„Malo se gradova u Crnoj Gori može pohvaliti kontinuitetom u pozorišnoj umjetnosti kakav ima Nikšić. Zbog toga Nikšić ima prepoznatljivu i učenu pozorišnu publiku, a kulturna scena našeg grada je otvorena za najrazličitije sadržaje, o čemu svjedoči ovaj festival. Kraj novembra i početak decembra je period koji je istorijski prepoznat kao ujediniteljski, sjedinjuje na nikšićkoj sceni čitavu bivšu Jugoslaviju na Međunarodnom festivalu glumca“, rekao je uz ostalo Kovačević.

Kovačević je glumcu Andriji Miloševiću uručio nagradu „Veljko Mandić“ o kojoj je odlučivao Žiri u sastavu: Siniša Jelušić, Miodrag Čizmović i Andro Martinović

„Zahvaljujem se na nagradi i Nikšićkom pozorištu na domaćinstvu. Hvala svima što dolazite u pozorište, što pratite predstave i što ste dokaz da je pozorište u Crnoj Gori i na Balkanu utemeljeno u kulturi njegovih naroda“, istakao je Milošević.

Nikšićko pozorište od 23. do 29. novembra ugostiće ansamble iz regiona koji će se predstaviti žanrovski različitim predstavama. Iako se održava u specifičnim okolnostima,prouzrokovanim pandemijom korona virusa, ovogodišnja festivalska smotra biće dostojna izgrađene reputacije koju ima u regionu.

„Od velikog broja predstava selektovano je sedam. Na žalost, predstava „Konji ubijaju, zar ne“ je otkazana zbog bolesti glumaca, tako da ćemo biti uskraćeni za tu predstavu Gradskog pozorišta iz Podgorice. Svim učesnicima želim da se lijepo i ugodno osjećaju, da budu zdravi i zadovoljni svojim nastupima i na koncu svega da iz Nikšića ponesu lijepe utiske“, naglasio je Radinko Krulanović, direktor Nikšićkog pozorišta.

Takmičarski program otvoren je duo dramom „Pluća“, koprodukcijskim projektom Exit teatra iz Zagreba i Gradskog kazališta iz Siska. Predstavu po tekstu Dankana Mekmilana režirala je Aida Bukvić a uloge tumače Jadranka Đokić i Amar Bukvić. U tematsko motivskom jezgru ove duo drame, premijerno izvedene 2017., su složeni emotivni odnosi dvoje ljudi u zrelim godinama. Oni na poseban način, u lepezi emocija, raspravljaju o potomstvu, a doziranim narativom dotiču se i problema zagađenosti planete. Rad na ovoj predstavi bio je duboko mikroskopsko prodiranje u dubinu ljudske duše, istakla je rediteljka Aida Bukvić. Mnoge zanimljive priče urađene su na temu muško-ženskih odnosa, a dataknuti srž u Mekmilanovom tekstu bio je zanimljiv i inspirativan zadatak.

„Izuzetno nam je drago da smo otvorili ovaj festival o kome sam čula sve najljepše. Dankan Mekmilan je napisao tekst bez strukture koji poput vodopada riječi vodi kroz život. Ništa ne bih postigla da nijesam imala ovo dvoje prekrasnih glumaca sa kojima sam odgonetala enigmu tog teksta koji se tiče svakoga i u kojem se mogu pronaći razne generacije“, naglasila je rediteljka Aida Bukvić.

Tradicionalno, nakon izvođenja predstave održan je razgovor sa članovima Ansambla, a moderator je Goran Bulajić, reditelj.

„Teatar Egzit posljednjih godina je naš stalni gost i mislim da bi ovaj festival imao drugačiji oblik da nije ansambla iz Zagreba. Oni donose specifičnu vrstu artizma tako potrebnog ovom festivalu, a to su potvrdili i večerašnjim izvođenjem predstave „Pluća“. Festival je posvećen umjetnosti glumca, tačnije glumačkoj igri. Ja ne dijelim predstave na glumačke i rediteljske, već smatram da je predstava cjelina, organizam, koji funkcioniše i kao rezultat daje čudesnu energiju, koja je, negdje u pozorištu, način života“, istakao je Bulajić.

U takmičarskom dijelu Festivala nastupiće ansambli različitih koncepcija iz Zagreba, Beograda, Sarajeva, Prištine, Banja Luke i Skoplja. Predstava „Konji ubijaju zar ne? Gradskog pozorišta iz Podgorice, planirana druge večeri je odložena, dok će treće Bitef Teatar iz Beograda izvesti predstavu Mira, u režiji Andraša Urbana.

 

Jovan Džodžo