Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

OTVOREN MEĐUNARODNI FESTIVAL GITARE

05.10.2019
image

Koncertom CSO pod dirigentskom palicom Nade Matošević-Orešković i nastupom Huana Manuela Kanjizaresa u Nikšićkom pozorištu počeo 14. Međunarodni festival gitare.

Članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom upravom Nade Matošević-Orešković izveli su dionice Karmen svita br. 1 i Karmen svita br.2, djelo Zorza Bizea i Španski kaprico, op.34, kompoziciju Nikolaja Rimskog-Korsakova. Huan Manuel Kanjizares jedan od značajnijih svjetskih flamenkista sa crnogorskim simfonistima izveo je solističku dionicu iz autorskog dela "Mediteranski koncert" koji je posvetio slavnom španskom kompozitoru Hoakinu Rodrigu. Odlična saradnja sa dirigentkinjom Matošević-Orešković i orkestrom rezultirala je mnostvom zvucnih boja i razlicitih atmosfera kojima obiluje mediteranska muzika.

"Koncert je posvećen mediteranskoj muzici je i svojevrstan omaž velikom Rodrigu. Kanjzares je više puta, sa posebnom energijom i na prekrasan način, izvodio ovo dijelo sa raznim evropskim orkestrima. Ovo mi je drugi nastup sa sa CSO, koji ima jako bogat repertoar. Orkestar je realtivno mlad a muzičari se ponašaju kao da sviraju skupa 100 godina. Ono što je uvijek pozitivno kod mladih ljudi je da nisu umorni od sviranja i da su željni zajedničkog muziciranja a takva energija se svakako osjeća" kazala je za naš portal dirigentkinja Nada Matošević-Orešković.

Koncert CSO i solistički nastup renomiranog španskog gitariste realizovan je pod pokroviteljstvom programa Evropske unije-Kreativna Evropa, odnosno u okviru projekta „Music Up Close Network“, koji se odnosi na podsticaj kreiranja i izvođenja savremenih ostvarenja za orkestarski asambl.

Veceras od 20 sati u Niksickom pozoristu koncert ce imati Kanjizares sa svojim dugogodišnjem saradnikom Huanom Karlosom Gomezom.

Treće festivalske večeri, 6. oktobra, u sali „Zahumlja“ od 20h nastupice mladi pjesnici, članovi Udruženja „Poenta Poetika“ JU „Zahumlje“, koji će kazivati stihove Federika Garsija Lorke, uz pratnju učenika Muzičke škole „Dara Čokorilo“. Poslednje završne večeri u „Zahumlju" koncert ce imati studenti gitare iz Pariza, Strazbura, Sarajeva i sa Cetinja.

Međunarodni festival gitare Nikšić 2019. čiji je organizator NVO „Anagastum“, – osim Muzičkog centra Crne Gore, podržali su Ministarstvo kulture Vlade Crne Gore, Opština Nikšić, Nikšićko pozorište i JU Zahumlje.

 

Jovan Džodžo