Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PREDSTAVA „I SVAKI PUT KAO DA JE PRVI”: ISTINITA PRIČA O GUBITKU LJUBAVI I EROZIJI ODNOSA

01.12.2019
image

Koprodukcija Kruševačkog pozorišta i Art teme Beograd predstava "I svaki put kao da je prvi" u režiji Jovane Tomić a u dramatizaciji i adaptaciji Dimitrija Kokanova izvedena treće večeri Međunarodnog festivala glumica Nikšić 2019.

U fokusu predstave "I svaki put kao da je prvi" rađene na osnovu više djela Bore Stankovića su položaj žene, muško-ženski odnosi, neostvarene ljubavi i porodične relacije u današnjem, novom dobu. Potresna istinita priča na bazirana na unutrasnjem, gledaocu bliskom osjećaju, čisto i svedeno, bez spoljašnje pojavnosti, u dobroj mjeri ogoljava odnos majke i ćerke.Nesrecne ljubavi i "lomovi" dvije Jelene: Matijašević i Stajkovac bili su pokretač da u saradnji sa ansambolom Kruševačkog pozorišta naprave potresnu i istinitu priču. 

" 0dlučile smo da to ne bude klasičan teatar i zeljele da gledaoce u vratimo u predstavu, da ne skrecemo paznju na sljokice, scenografiju i kostime. Ovdje je sve ogoljeno, kao i svaki glumac. Ovo nije prica iskljucivo o zenama vec i o ljubavi, nerazumijevanju i laži. Mislim da kada odgledate predstavu shvatite da ste bili u pozorištu i da ste nešto, kroz pojedine likove, naučiili i saznali o sebi" istakla je, nakon predstave, tokom okruglog stola, koji je moderirao Vanja Kovačević, Jelena Matijašević.

Jelena Stajkovac, glumica, u ime produkcije, naglasila je predstava posvecena svima koji su voljeli, patili i ujedno osvojili slobodu, jer, zapravo, drugačije i ne ide.
" Voljeti, znači živjeti.Ljubav donosi radost, ali i patnju. Skloni smo da u nju vjerujemo sama kada nas veseli i ispunjava, a da je surovo osuđujemo kada nam zadaje bol. Kada ostanemo sami prazni, slomljenog srca, prepušteni sebi, iskrenim prijateljima i tragovima ljubavi zbog koje smo "poginuli" shvatamo koliko smo blaženi što smo imali priliku da volimo i da se dajemo. Bez sumnje, iz toga izlazimo kao drugačiji i bolji ljudi, spremni da ponovo volimo".

Uloge tumače i Gordana Đurđević Dimić, Biljana Nikolić, Nikola Rakić i Đorđe Marković.

Četvrte večeri 16. Međunarodnog festivala glumca Nikšić 2019. bice izvedena predstava "Smrt i djevojka" Crnogorskog narodnog pozorišta.

 

Jovan Džodžo