Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA “AURA“

14.05.2019
image

U Nikšićkom pozorištu premijerno izvedena ispitna predstava „Aura“, studenata druge godine Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje. Predstavu, po tekstu Sare Đurović, a u režiji Nevene Rajković producirali su Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje i Javna ustanova Zahumlje.

Glumačka ekipa koju čine studenti druge godine u klasi profesora Branislava Mićunovića: Stevan Vuković, Pavle Prelević, Jelena Laban i Jelena Šestović i svršeni studenti FDU Cetinje Jovan Krivokapić i Vukan Pejović, na sceni Nikšićkog pozorišta, na korak od publike sa velikom energijom iznijeli su petogodišnju priču o poznatom post pank bendu Joy Division, o mladim, plenetarno poznatim ljudima, njihovim vizijama i idejama.

„Bavimo se temom društva u Velikoj Britaniji krajem 70-ih godina prošlog vijeka, u periodu  kada se u vremenu otuđenosti, političkih previranja, pobune radničke klase i mladih pojavio muzički pokret post pank koji je predvodio bend Joy Division. Tumačim glavnog lika, legendarnog frontmena Iana Curtisa i sve njegove boljke koje je proživio zbog svojih vanvremenskih ideja.  Komad „Aura“ je ispitna predstava studenata druge godine u klasi prof. Branislava Mićunovića. U samom procesu naši mentori mnogo su nam pomogli da budemo što uigraniji“, kazao je za naše medije Stevan Vuković.

Predstava pruža i zanimljiv pogled na muško-ženske odnose i osvrće se na problematiku prepreke i suštinu tih relacija.

„U melodramskoj strukturi teksta Sare Đurović postoji ljubavni trougao: glavni lik, njegova žena i ljubavnica.  Taj odnos samo je jedan od mehanizama koji su jednog čovjeka doveli do psihičkog i emotivnog rastrojstva. Mi pokušavamo da rasvijetlimo te mehanizme koji utiču i dovode čovjeka do samoubistva.  Željeli smo da razbijemo monotoniju svakodnevice, tako da u predstavi imamo  i publiku na sceni i muziku uživo, odnosno glumci su i muzičari. Bilo je zanimljivo voditi cijeli proces“, kazala je rediteljka  Nevena Rajković.

Publika je sjedjela na pedalj udaljena od glumaca i bila u prilici da vidi kapljice znoja, suze, svaki gest i ekspresiju. Stiješnjena u prostoru, intenzivnije uvučena u vrtlog teme sa povećanom koncentracijom doživjela je predstavu. Sigurno je da je ovakav, nesvakidašnji način rada, bio zahtjevan i za glumce u fizičkom i emocionalnom smislu.

Predstava „Aura“ - koprodukcija Javne ustanove „Zahumlje“ i FDU Cetinje, realizovana je  uz pomoć sredstava obezbijeđenih na Konkursu za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Ministarstva Finansija CG i Konkursa za sufinansiranje projekata i programa  za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva Ministarstva kulture. Repriza predstave „Aura“ u Nikšićkom pozorištu biće izvedena večeras od 20 sati.

 

Jovan Džodžo