Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

SPOMEN - OBILJEŽJA - SPONA MEĐU DRŽAVAMA

19.09.2020
image

U okviru manifestacije Septembarski dani 2020., u organizaciji NVO ProFuturo, u foajeu Nikšićkog pozorišta, otvorena izložba fotografija umjetnički najznačajnijih spomenika, iz Drugog svjetskog rata "Plavi voz" autora Marka Obradovića.

Izložba fotografija "Plavi voz" segment je projekta "Putevima Maršala" koji se realizuje u okviru rute "Put balkanskih spomenika" u Nikšiću, Beogradu i Sarajevu. Ciljevi projekta, koji finansira Evropska unija, su valorizacija turističkih potencijala memorijalnih kompleksa i spomenika iz Drugog svetskog rata, promocije regionalne kulture i pomirenje stanovništva balkanskih država.

"Spomen obilježjima čuvaju se istorijski događaji i ličnosti od zaborava, oni su simbol jednog vremena i dešavanja, zbog toga oni vrlo često bivaju kao vino, što stariji to značajniji, pa će neki od njih koji su podignuti u prethodnim decenijama imati u narednim, možda, veći značaj, posvjećenost i pažnju od strane javnosti. Zbog toga ih treba podizati sa pažnjom i razumom, dozvoliti istoriji da da svoj sud o određenom događaju ili ličnosti, zbog čega i zakon o spomen obilježjima uređuje to potrebnom vremenskom distancom, da se spomen obilježje za značajan događaj ne može podići prije isteka roka od 50 godina od dana kada se događaj zbio, odnosno spomen obilježje istaknutoj ličnosti ne može se podići pre isteka roka od 20 godina, od dana kada je lice umrlo. Ova izložba šalje jasnu i lijepu poruku turistima iz zemlje i svijeta da u Crnoj Gori mogu da se naprave turističke rute sa još neotkrivenom atraktivnosću i velikim potencijalom kulturno-istorijskog nasleđa" kazao je Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, koji je i otvorio izložbu.

Na prostoru opštine Nikšić ima 250 spomen obilježja koje UBNOR i antifašisti Nikšića uz podršku Ministarstva kulture održavaju i obnavljaju.

" Veoma sam srećan kad čujem i vidim da se organizuje programi koji povezuju članice bivše zajedničke domovine.Posebno me raduje kada vidim da ta veza je period posle Drugog svjetskog rata kada smo podigli spomenike značajnim borbama i događajima sirom Jugoslavije. Kao da su se utrkivali poznati jugoslovenski,zašto ne reći i svjetski vajari i arhitekti: Dušan Džamonja,Bogdan Bogdanović Arfan Hodžić, Đorđe Zlokovic Miodrag Živković, Vladimir Dobrović, Alija Kučuk,Ljubo Vojvodić, Branko Bon, Rade Stanković,Aleksandar Đokić, Gradimir Medaković, Vojin Stojić, Miroslav Krstonijević, Jovan Soldatović i mnogi drugi ko će ljepši raskošni i monumentalni spomenik napraviti. U bivšoj Jugoslaviji je tim povodom napravljeno preko 15.000 spomenika i prelijepo bi bilo kada bi se neko sjetio da ih sve objedini u jednu veliku zbirku. Njoj bi bilo zajedničko opredeljenje krvarenje svih naših naroda i borba za slobodu, bratstvo i jedinstvo, kako je govorio maršal :"Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka...." naglasio je Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšić.

O značaju spomenika iz Drugog svjetskog rata, podignutih u slavu slobodara, koji život dali za dostojanstveni, zajednički život govorio je generalni sekretar SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Dragan Mitov Đurović, a ispred organizatora NVO" Pro Futuro" Petar Šundić.

Postavku izložbe "Plavi voz" čini 11 fotografija : Trebjesa (Nikšić), Jasikovac( Berane) i Žabljak - Crn Gora, Sremski front( Šid), Kosmaj( Mladenovac) i Kadinjačaa (Užice) - Srbija, potom Sarajevo (Spomen-park Vrace), Foča (Tjentište, Nacionalni park Sutjeska), Prijedor (Nacionalni park Kozara ),Mostar (Partizansko groblje) i Zenica (Smetovi) - Bosna i Hercegovina.

 

Jovan Džodžo