Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

SVE ČARI FLAMENKO GITARE: ODRŽAN KONCERT DUA KANJIZARES - GOMEZ

06.10.2019
image

Drugog dana međunarodnog Gitar festa Nikšić 2019., posvećenog španskoj muzici, u Nikšićkom pozorištu nastupili flamenko gitaristi Huan Manuel Kanjizares i Huan Karlos Gomez

Kanjizaresa, jednog od najboljih svjetskih flamenko gitarista i njegovog učenika Gomeza spaja ogromna posvećenost ovom instrumentu i spremnost da grade zajednički zvuk. Besprekornom tehnikom, virtuoznošću i sa posebnim emocijama izveli su klasična dijela Manuela de Falje, jednog od značajnih španskih kompozitora 20 vijeka i kompozicije za flamenko gitaru, koje potpisuje Kanjizares.

"Sa Huan Carlosom Gomezom sarađujem već dugo godina, razvili smo duboko prijateljstvo. Sve to, uz zajedničku energiju i stručnost publika može da osjeti na sceni. Raduje me sto postoji ovakva manifestacija u Nikšiću. Bitnost ovog festivala je da razvije posvećenost prema muzici, privuce mlade ljude, na neki način ih kultiviše i da proizvodi sreću i dobra osjećanja" nagasio je Kanjizares.

U čemu je tajna muzike koju proizvodi flamenko gitara? Da li je važnija emocija ili tehnika izvođenja? Mladi gitarista Huan Karlos Gomez ističe da uvjek nastoji da izvuče što više strasti iz gitare, da je svako izvođenje zadovoljstvo ali i da je prioritet saradnja sa profesorom Kanjizaresom.

"Čestitam organizatorima na zahtjevnom održavanju festivala koji traje 14 godina. Velika je čast biti predstavnik španske muzike i skupa sa profesorom Kanjizaresom izvoditi njegove i kompozicije Manuela de Falje" naglasio je Gomez.

Organizator Niksic gitar festival 2019. je NVO „Anagastum“. Manifestaciju, segment programa Nikšićka kluturna scena, podržali su Ministarstvo kulture, Muzički centar CG, Opština Nikšić, Nikšićko pozoriste i JU Zahumlje.

 

Jovan Džodžo