Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

VEČERAS PROMOCIJA KNJIGE „OMAŽ RADOJU PAJOVIĆU“

02.07.2020
image

U Velikoj sali Skupštine Opštine Nikšić večeras u 19 časova, biće upriličena promocija zbornika radova Omaž Radoju Pajoviću (1934-2019).

Na promociji će govoriti Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšić, Dr Nada Tomović, Marijan Mašo Miljić, Dr Adnan Prekić i Neven-Nino Pajović.

Moderator večeri biće Jasmina Nikčević.

Zbornik se sastoji od radova prezentovanih na omažu akademiku Radoju Pajoviću održanom 5. decembra 2019. godine. Tom prilikom o Radojevom naučnom djelu govorilo je više istaknutih istoričara, njegovih prijatelja i poštovalaca njegovog djela.

Radoje Pajović je rođen 1934. godine, u selu Drenoštica. Osnovnu školu završio je u Bogetićima, a gimnaziju u Nikšiću. Diplomirao je 1957. na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Odsjek za istoriju, a doktorirao na istom 1970. godine. Radni vijek proveo je na Istorijskom institutu u Podgorici. Njegov bibliografski opus broji oko 500 bibliografskih jedinica. Najznačajnija njegova djela su: Kontrarevolucija u Crnoj Gori: četnički i federalistički pokret 1941-1945. godine, Pavle Đurišić,-kontraverzni četnički vojvoda.

U više navrata bio je član Redakcije Istorijskih zapisa i glavni urednik edicije Pobjede-Crna Gora 1941-1945. godine.

Bio je redovni član DANU, dobitnik Trinaestojulske nagrade i nagrade Oslobođenja Titograda (19. decemar).