Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

LAŽNA VIJEST, NEMA ODLAGANJA PRIMJENE ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI

07.02.2020
image

Više izvora iz Vlade CG demantovalo je informaciju da je komesaru EU Oliveru Varheljiju saopštena spremnost za odlaganje početka primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Podgoričke Vijesti objavile su informaciju da je, navodno, premijer Duško Marković, ponudio odlaganje primjene Zakona do odluke Ustavnog suda o ustavnosti toga akta i, eventualno, odluke Suda u Strazburu.

Vijesti važe za medij blizak predsjedniku Vlade Crne Gore, ali i za ključno propagandno glasilo MCP Srpske pravoslavne crkve, zbog čega su dobijale izraze zahvalnosti sveštenika te vjerske organizacije.

Stoga je vijest o navodnoj spremnosti Vlade da odloži početak primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvala ozbiljnu konfuziju u javnosti.

Pravnici koje je konsultovala Antena M jednoglasni su, po Ustavu, Vlada Crne Gore nema pravo da odloži početak primjene zakona. Takav institut i ne postoji u pravnom sistemu Crne Gore.

Samo Skupština Crne Gore može da usvoji novi zakon ili izmjene i dopune zakona, kojima bi bila regulisana na drugaciji način primjena zakona. Zakon o slobodi vjeroispovijesti, inače, predviđa da njegova primjena počne godinu nakon stupanja na snagu. Zato bi Vlada jedino mogla da parlamentu uputi inicijativu da se, kroz izmjene i dopune Zakona, drugačije reguliše početak njegove primjene.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen je krajem decembra prosle godine, a na snagu je stupio 8. januara ove.