Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

NEUTEMELJENE TVRDNJE DA JE STUDENT IZ CG DONIO KORONU U BEOGRADSKI DOM

12.06.2020
image

Nakon što se pojavila informacija da je nekoliko studenata iz studentskog doma Karaburma u Beogradu pozitivno testirano na koronavirus, brojni srbijanski portali su objavili da je koronavirus u dom donio student iz Crne Gore.


“Mediji koji su objavili ove tvrdnje nijesu ponudili nikakve dokaze”, piše Portal Raskrinkavanje.me.

Samo dan kasnije, Alo i Republika su se predomislili.

“Koronu je u studentski dom Karaburma u Beogradu donijela djevojka iz Niša. Ona je zarazila i svog dečka, a zatim i još neke stanare. U izolaciji je zbog toga još dvadesetak studenata, koji su bili u kontaktu s njima”, navodi se u tekstovima od 10. juna.

Raskrikavanje.rs je pitalo Studentski centar Beograda da li su istinite tvrdnje da je jedan od zaraženih studenata iz Crne Gore i da je on “unio koronu u studentski dom”. Iz Studentskog centra su im rekli su da “informacije koje sadrže lične podatke o studentima nisu u mogućnosti da javno iznose”.

Ipak, epidemiološkinja Studentske poliklinike, Mila Paunić izjavila je za Raskrikavanje da su svi zaraženi studenti iz Srbije i da je njihovo stanje stabilno.

U Crnoj Gori trenutno nema aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a posljednji novi slučaj je zabilježen 5. maja.

“Objavama srbijanskih portala dajemo ocjenu dezinformacija. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija”, piše Raskrinkavanje.me.