Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

NOVI MEDIJSKI NAPADI IZ SRBIJE NA CRNU GORU

25.05.2020
image

Premijer Crne Gore Duško Marković danas je najavio da se očekuje da početkom juna Crna Gora otvori granice sa zemljama koje ispunjavaju odgovarajući epidemiološki kriterijum sa koronavirusom, a to su: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka. Samo što je ta informacija objavljena srpski mediji su ovu najavu predstavili kao atak na Srbiju, a Crnu Goru, kao mnogo puta do sad, optužili da je fašistička i rasistička.

Za tabloide Informer i Republika glavni “krivac” za odluku o otvaranju granica pream nekim državama je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Neki od naslova koji su huškački i skandalozni, a objavljeni u srpskim medijima su: “Milovi fašisti dozvolili ulaz u Crnu Goru svima osim Srbima iz Srbije i Republike Srpske”, “MASKE KONAČNO PALE: CRna Gora otvara granice 1. juna, ali NE I ZA SRBE”, “DA li mogu pasti niže od OVOGA: Crna Gora otvara granice 1. juna, ALI NE I ZA SRBE”, “MILO RASISTA I SRBOMRZAC: Crna Gora otvara granice 1. juna, ali ne i za Srbiju”…

Marković je pojasnio da će granice biti otvorene samo sa zemljama koje ispunjavaju odgovarajući epidemiološki kriterijum, a sve u cilju da se spriječi importacija koronavirusa u Crnu Goru. Podsjećamo, da je od juče Crna Gora corona free država.

Dačić: Srbija neće upućivati protestnu notu Crnoj Gori

I srpskom ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću nije po volji najava Valde iz Podgorice o otvaranju granica pa je ocijenio da je to smiješan i besmislen čin. On smara da je vlada Mila Đukanovića “namjerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore”. I Dačić kao i srpski mediji, je mišljenja da je ovu odluku donio predsjednik države Đukanović.

“To pokazuje njihov odnos prema Srbiji. Ako građani Srbije mogu slobodno u Mađarsku, Grčku, Bugarsku, zašto ne bi mogli i u Crnu Goru? Zaista smiješno i pokazuje do kog je nivoa došla državna politika Crne Gore. Oni povlače poteze koji su na sopstvenu štetu i koji su porazni za njihove građane “, rekao je Dačić za Blic.

On tumači da je, crnogorska vlast je zapravo rekla “ne trebaju nam turisti iz Srbije”.

Na pitanje koje on razloge vidi kao presudne za ovakvu odluku Podgorice, Dačić kaže da su to svakako politički razlozi.

“Kada je o nama riječ, mi smo donijeli odluku o otvaranju granica i građani Crne Gore mogu nesmetano da uđu u Srbiju bez problema i ograničenja. To je odnos Srbije, a eto kakav je odnos Crne Gore. Oni sve gledaju kroz problem koji imaju sa Srpskom crkvom, odnosno Mitropolijom i što se toliko naroda deklariše kao Srbi ili vjernici SPC. Jednostavno, očito imaju problem sa srpskim narodom”, ističe Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija za sada neće upućivati protestnu notu Crnoj Gori.

Svoj stav o najnovijoj odluci Crne Gore do sada nije saopštio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Međutim, ranije je on optuživao Crnu Goru da lažira podatke o koronavirusu kako bi privukla turiste.