Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

TRAMP NIJE KOMENTARISAO REZULTATE IZBORA, U PITANJU JE LAŽNA VIJEST

01.09.2020
image

Društvenim mrežama kruži lažni tvit američkog predsjednika Donalda Trampa o Crnoj Gori, saopšteno je iz Digitalnog forenzičkog centra. 

,,U lažnom tvitu se navodi da je Trampu drago što je nakon 75 godina komunizma demokratija konačno stigla u Crnu Goru, kao i da je NATO sada oslobođen od komunizma (communist free). Dodaje se da i da čestita hrabrom narodu Crne Gore. Provjerom smo utvrdili da Tramp sa svog zvaničnog Tviter naloga nije komentarisao rezultate izbora u Crnoj Gori i da je riječ o foto-montaži. Podsjećamo da Tramp nije jedini svjetski zvaničnik koji je zloupotrijebljen prije i nakon izbora u Crnoj Gori.

U subotu smo identifikovali na društvenim mrežama lažna vijest da je predsjednik Francuske, Emanuel Makron, pozvao Crnogorce da na izborima glasaju za opoziciju. Više profila je objavilo fotografiju (skrinšot) sa sajta politika.rs. DFC je analizom utvrdio da ta vijest ne postoji na tom mediju, da je riječ o foto-montaži kao da i je posljednja objava na sajtu politika.rs o Makronu od petka kada je prenijeta njegova izjava o situaciji u Bjelorusiji kao i mogućoj interveniciji Rusije u toj zemlji", navode u saopštenju.