Logo Icon

Radio i Televizija Nikšić

image

VUJOVIĆ: NIKŠIĆKI IZBORI PREVAZILAZE OKVIR LOKALNIH

22.02.2021
image

Predstojeći izbori u Nikšiću pretvorili su se u neke zamjenske parlamentarne na kojima se raspravlja o identitetskim i nacionalnim pitanjima umjesto o lokalnim temama, bitnim prvenstveno za stanovnike ovog grada, kaže analitičar Zlatko Vujović. Ipak, predstavljaju jasan indikator u smislu podrške sadašnjoj parlamentarnoj većini i da li se prethodna vlast oporavila od tog prvog udara.

,,Činjenica je da će ovi izbori, bez obzira što su lokalni, biti indikator u kojem smjeru politička zbilja ide, odnosno da li će eventualno lošiji ili bolji rezultat nekih aktera, koji su na nacionalnom nivou vlast ili opozicija, uticati na to u kom smjeru idu", kaže Vujović.

Nikšićki izbori su prvi nakon parlamentarnih pa sve strane žele da dokažu svoju moć.

Ono što se dešavalo na nacionalnom, sada se dešava i na lokalnom nivou, ali je mnogo vidljivije, dodaje Vujović. Po njegovim riječima nije dobra poruka to što se crkva, odnosno episkop Joanikije otvoreno uključio u kampanju, podržavajući koaliciju Alekse Bečića i Zdravka Krivokapića. Ostalo je otvoreno da li će Joanikije podržati i druge srpske liste.

,,Gospodin Joanikije jasno je rekao da očekuje i želi da se promijeni vlast, pa samim tim se uključio u političku kampanju. Takođe, na neki način je poručio da očekuje da Vlada pomogne obnavljanje manastira, što znači da šalje poruku - Mi vas podržavamo, ali očekujemo da i vi nas, (pretpostavljam) finansijski podržite. Ostaje da vidimo da li će isti takav odnos Joanikije pokazati i prema Daki Davidoviću, sa kojim je u bliskim odnosima, ali takođe i listi Demokratskog fronta, koju je SPC podržala na parlamentarnim izborima.

Koalicija sa Demokratama pomaže predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću da na neki način zaštiti poziciju premijera, koja je prilično poljuljana, kaže Vujović. Dodaje da će nikšićki izbori dati odgovor šta se dešava unutar srpsko-prosrpskog bloka, jer je evidentna podrška zvaničnog Beograda.